Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Wijkverpleging gaat op de schop in Twente: organisaties slaan handen ineen

418750 wijk

De wijkverpleging in Twente slaat de handen ineen. De afzonderlijke thuiszorgorganisaties werken nu vaak met meerdere medewerkers in een ouderenflat. Straks neemt één wijkverpleegkundige het hele complex onder haar hoede.

Het tekort aan arbeidskrachten zorgt ervoor dat de wijkverpleging op de schop gaat. Het komt erop neer dat een deel van de marktwerking uit het systeem wordt gehaald. In Almelo en omgeving schuiven de zorgaanbieders ZorgAccent, Carintreggeland en TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) in 2020 de nachtzorg in elkaar.

Hele gebied
Nu rijden de wijkverpleegkundigen van de drie organisaties s nachts nog allemaal hun eigen ritten in het werkgebied Almelo, Tubbergen, Twenterand, Rijssen-Holten, Wierden en Hellendoorn. Iemand van ons bestrijkt bij wijze van spreken het hele gebied van Vasse tot Westerhaar , legt directeur wijkverpleging Erik Vuurboom van ZorgAccent uit.

Volgend jaar worden de werkgebieden kleiner. De wijkverpleegkundige behoudt haar eigen cliënten, maar krijgt die van de twee andere thuiszorgaanbieders erbij. Het voordeel voor de cliënten is dat er altijd hulp in de buurt is.

Kilometers
De nieuwe werkwijze betekent dat de wijkverpleging veel minder kilometers maakt. Het levert de overheid een kostenbesparing op. De nachtzusters doen straks met minder mensen hetzelfde werk. In Enschede, Haaksbergen en Berkelland werken Livio, Liberein, De Posten en Zorggroep Manna al twee jaar met een gezamenlijke nachtzorg. Dat bevalt uitstekend , zegt manager Nicole Dekkers-Pieper van Livio.

Dat systeem wordt nu gekopieerd in Almelo. Zorgverzekeraar Menzis juicht de plannen voor de nachtzorg toe. Het zorgt ervoor dat cliënten in een tijd van personeelskrapte toch hulp blijven krijgen. Onze rol is dat wij aanbieders bij elkaar brengen , aldus een woordvoerder.

Krapte
Waar samenwerking taboe was in tijden dat de marktwerking nog hoog in het vaandel stond, wordt dit principe nu deels losgelaten. Dit heeft alles te maken met de krapte op de arbeidsmarkt. Minister Hugo de Jonge schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat er per wijk één herkenbaar wijkverpleegkundig team moet komen.

Het huidige systeem is op lange termijn niet houdbaar, aldus de minister. Door de vergrijzing, verdubbelt het aantal ouderen boven de 75 jaar tussen 2015 en 2040. Het aantal cliënten voor wijkverpleging stijgt. Omdat mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen, neemt de intensiteit van de zorg toe. Alle noodzakelijke zorg leveren kan alleen als zorgaanbieders met elkaar samenwerken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.