Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

TechMed Centre van de UT wil tot de top van de wereld gaan behoren

419919 remke

Verhuizers lopen in en uit. 400 medewerkers - professoren, docenten en onderzoekers - en 1500 studenten medische technologie gaan na Pinksteren aan de slag in het nieuwe onderkomen van het TechMed Centre aan de Universiteit Twente. Wij willen tot de top van de wereld gaan behoren.

De vernieuwing van de leegstaande voormalige kunstacademie AKI op de UT-campus heeft rond de 25 miljoen euro gekost. De verbouwing van het 7000 vierkante meter metende pand heeft twee jaar geduurd. Het TechMed Centre is vorig jaar ontstaan uit een fusie van het MIRA-onderzoeksinstituut, de biomedische opleidingen (biomedische technologie, gezondheidswetenschappen en technische geneeskunde) en het simulatiecentrum, waar studenten en artsen leren omgaan met technologie in de operatiekamer, zoals het opereren met robots.

Topinstituut
De ambities zijn groot. Volgens prof. dr. ir. Nico Verdonschot (55), wetenschappelijk directeur, wil TechMed een mondiaal topinstituut worden, zoals het UT-instituut Mesa+ (nanotechnologie) dat ook is. Ik denk dat dit kan. Wat wij hier doen, is uniek in de wereld: opleiding combineren met onderzoek op het gebied van medische technologie. Van fundamenteel onderzoek tot implementatie in de zorg. Dat zie je nergens. Nu onderwijs en onderzoek én ons simulatiecentrum onder één dak zijn samengebracht, zullen we veel slagvaardiger kunnen handelen.

Hybride operatiekamer
Op het gebied van onderzoek gaat het TechMed Centre samenwerken met Siemens, producent van medische apparatuur. Er wordt na de zomervakantie door Siemens een zogeheten hybride operatiekamer ingericht. Met de apparatuur kan vanuit elke positie een snel 3D-beeld van de patiënt worden gemaakt. Die beelden zijn direct te koppelen aan chirurgische robots die in het centrum worden ontwikkeld. Ook kunnen de beelden worden gebruikt om katheters, capsules en dergelijke naar de juiste plek in het lichaam van de patiënt te navigeren.

Scannen
Ook wordt door Siemens een geavanceerde MRI-scanner binnen het TechMed Centre geplaatst. Hiermee kunnen operaties van patiënten die in de scanner liggen worden getraind. Het belang van de samenwerking met Siemens is dat studenten, onderzoekers en medici alle mogelijkheden die een MRI-scanner biedt leren ontdekken , legt zakelijk directeur ir. Remke Burie (40) van het TechMed Centre uit. Volgens Siemens worden de mogelijkheden die hun apparatuur biedt lang niet altijd volledig benut.

Topmedici
De samenwerking met Siemens heeft volgens Verdonschot als voordeel dat er topmedici over de vloer komen in het TechMed Centre. We krijgen hier bijvoorbeeld leden van de Nederlandse Vereniging van Vaatchirurgen op bezoek. Die komen dan ook in contact met onze onderzoekers en zo ontstaan er plannen voor vervolgonderzoek en het ontwikkelen van nieuwe producten, die de medisch specialisten meer behandelingsmogelijkheden bieden. Daarin zit vooral de meerwaarde voor ons.

Hernieuwde kennismaking
Het betreft een hernieuwde kennismaking met Siemens. In 2012 lanceerde de UT plannen voor een Center for Medical Imaging (CMI). Siemens zou zijn nieuwste diagnostische apparatuur (MRI-scanners met zwaar vermogen en PET-scanner) op de UT plaatsen en artsen van het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede zouden langskomen om er patiënten te diagnosticeren. Dat plan stierf een stille dood doordat het geld uitbleef en de toenmalige directie van het MST het niet zag zitten dat er een tweede ziekenhuis in Enschede zou ontstaan. Het verschil met toen is dat het nu om één scanner gaat en dat we hier dus geen patiënten gaan onderzoeken , zegt Burie. Het gaat puur om training van medische professionals en teams uit Nederlandse ziekenhuizen en klinieken én teams uit het Duitse grensgebied.

MST
Het TechMed Centre ondertekende onlangs een samenwerkingsovereenkomst met het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem en staat op het punt dat ook te doen met het MST en de ZiekenhuisGroep Twente (ZGT) met ziekenhuizen in Almelo en Hengelo. Van de vijftien professoren die aan TechMed Centre zijn verbonden, werken er vijf als medisch specialisten in het MST. Ook doen gemiddeld zestig studenten van de opleiding technische geneeskunde van de UT praktijkervaring op in het MST.

De UT begon in 2005 met de opleiding technische geneeskunde en levert elk jaar 120 afstudeerders af. Jaarlijks beginnen 150 eerstejaars aan de opleiding in Enschede. Nico Verdonschot: In Delft zijn ze een jaar of vijf geleden ook begonnen met technische geneeskunde, maar ik zeg met enige trots dat wij de pioniers zijn geweest op dit vakgebied.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.