Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Eis: gevangenisstraf vanwege wapenbezit leden Satudarah

420341 download 3 53

Het Openbaar Ministerie eist gevangenisstraffen tegen drie leden van Satudarah voor wapenbezit. Twee van hen geven toe een wapen te hebben gehad om zich te beschermen na een granaataanslag.

De wapens werden gevonden bij een inval van de politie mei 2017 in een woning in Enschede waar leden van motorclub Satudarah verbleven. Op dat huis aan de Ahauslanden is rond kerst 2016 een nooit opgehelderde aanslag met een granaat gepleegd. Met de inval hoopte de politie gegevensdragers veilig te stellen voor het onderzoek naar de aanslag.

Vrees voor aanslagen
De woning was in de jaren ervoor door de toenmalige eigenaar en oprichter van Satudarah B. (54) zwaar beveiligd uit vrees voor aanslagen. Volgens officier van Justitie Floortje van Erp was er in de buurt een ongewenste safehouse voor Satudarah ontstaan waarmee de buurt in gevaar werd gebracht. Er lagen doorgeladen wapens.

Veel aandacht werd besteed aan de vondst van een speelgoedwapen, omdat de rechtmatigheid van het verder naar wapens zoeken daarmee samen zou hangen. De politie zegt het in een kast te hebben gevonden en dat het net echt leek, en dat ze daarna pas verder is gaan speuren. B. verklaarde aan de hand van foto s dat met het speelgoedwapen was gemanipuleerd en dat het pas veel later was ontdekt, namelijk nadat hij en een medeverdachte van het dak waren gehaald en waren gearresteerd.

Kermis
Verdachte B. vertelde dat zijn zoon het nepwapen op de kermis had gewonnen bij het hengelen naar eendjes. Het voorwerp werd in de zitting nauwkeurig geïnspecteerd. De rechters constateerden dat er flashgun op staat. B. zei dat een lampje gaat flikkeren als de trekker wordt overgehaald. Dat bleek inderdaad het geval, het pistool ratelde wat, waarop verdachte S. een gebaar maakte alsof hij dekking zocht. Volgens de verdediging van de verdachten kan iedereen zien dat het speelgoed is. Een deskundige van de politie wees echter op gelijkenissen met echte wapens.

Verdachten S. (47) en Van H. (25) bekenden elk de eigenaar te zijn van één van de wapens. Ze vertelden die te hebben aangeschaft na de granaataanslag om zichzelf te verdedigen. Toen de politie het huis binnenviel hadden de aanwezigen het idee dat er opnieuw een aanslag uit criminele hoek plaatshad. B. vluchtte het dak op, waar Van H. al op de uitkijk zat na verdachte autobewegingen in de buurt.

Drone
Toen het om de politie bleek te gaan ging hij op het dak liggen met zijn wapen naast zich. Boven het huis cirkelde een drone. De verdachten geloven niet dat de beelden van die drone niet zijn bewaard zoals de officier van justitie beweert. De beelden zouden volgens hen bewijzen dat er buitensporig veel geweld is gebruikt en zouden ook aantonen dat zaken in een andere volgorde plaatshadden dan het openbaar ministerie wil doen geloven. In het dossier zit een luchtfoto van de huizen die volgens de verdachten wel van de drone moet zijn. Officier van Justitie Van Erp kon niet zeggen hoe deze foto was gemaakt.

Het Openbaar Ministerie eiste één jaar cel tegen B. en Van H. en negen maanden tegen S. Het vroeg vrijspraak voor de Roemeense N. (28) die ook in het huis woonde en er inmiddels eigenaar van is. Uit niets blijkt dat zij van de wapens wist.

Vonnis: 25 juni.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.