Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Eerste kavels groene Janninkkwartier Enschede in verkoop

420709 Janninkkwartier kaartje

De gemeente geeft binnenkort via loting de eerste vrije kavels uit van de nieuwe wijk Janninkkwartier. Voor belangstellenden is er morgen een informatiemarkt in het stadhuis.

De verkoopprijzen worden bekendgemaakt op de informatiemarkt. Die zal de nodige aanloop trekken, verwacht de gemeente. De bouwkosten zijn weliswaar nog nooit zo hoog geweest wat de verkoop van kavels zou kunnen belemmeren. Maar het aanbod aan bestaande woningen op de woningmarkt neemt steeds meer af, wat zorgt voor meer vraag naar kavels. Verder is het Janninkkwartier het laatste grote binnenstedelijke project , aldus het college in het conceptbesluit.

450 namen
Via de website konden mensen hun belangstelling voor het project al enige tijd kenbaar maken. Dat leverde de afgelopen maanden ongeveer 450 namen op, zegt projectmanager Pepita de Rozario van de gemeente Enschede. Of dat allemaal serieuze gegadigden zijn is afwachten. De opzet van dit project is toch een niche in de woningmarkt vanwege de nadruk op duurzaamheid en energieneutraliteit. We zijn benieuwd hoe dat valt.

Het Janninkkwartier ligt aan de rand van het centrum en wordt omsloten door de Zuiderval, de Getfertsingel en de Cromhoffsbleekweg. Het gebied is inmiddels nagenoeg gesaneerd, vorige week is begonnen met het bouwrijp maken van de grond. Er wordt een nieuw riool aangelegd onder de Getfertsingel.

Duurzaamheid
Kenmerkend voor de toekomstige stadswijk is de hoge mate aan duurzaamheid op het gebied van waterbeheersing door middel van waterberging en vegetatiedaken, energiezuinig bouwen en autoluwheid. In de groene wijk is de auto te gast. Er zijn bovendien plannen voor deelauto s.

De gemeente is één van de vier partijen die kavels en woningen in het gebied vergeeft. De eerste veertien gemeentekavels liggen in het midden van de Cromhoffsbleekweg en hebben een kleine of geen voortuin. De veertien kavels grenzen aan een gemeenschappelijke binnentuin. Met de toegestane bouwhoogte van 12 meter kunnen bewoners kiezen voor maximaal drie woonlagen. In het voorjaar van 2020 komen de overige zeventien gemeentekavels in de verkoop.

Eerste koopwoningenHegeman Bouwgroep gaat nog deze zomer met zijn eerste koopwoningen de boer op. Dat zijn vooral woningen aan het einde van de Cromhoffsbleekweg, grenzend aan garage Kolenaar. Ondertussen is KUUB (centrum voor particuliere bouw) volop bezig met het werven van mensen die samen willen bouwen. Het woonblok dat hiervoor is gereserveerd grenst aan de Getfertsingel en de Cromhoffsbleekweg. De eerste deelnemers hebben zich inmiddels gemeld, aldus Pepita de Rozita.

Tenslotte komen er nog een stuk of dertig huurwoningen in het dure segment, waarmee onder andere wordt gemikt op expats of andere doelgroepen met een hoog inkomen. Maar voordat die woningen er staan zijn we jaren verder.

De informatiebijeenkomst voor het Janninkkwartier is zaterdag 15 juni van 10.00 tot 12.00 uur in de Burgerzaal in het Stadhuis aan de Langestraat.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Gemeente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.