Kosten noch moeite zijn gespaard om de traditionele kantoorruimtes aan het Pantheon te veranderen in een bijna futuristische werkomgeving. Het moet hier prettig werken zijn. Medewerkers hebben tijdens brainstormsessies dan ook alle ruimte gekregen om hun ideeën te spuien. Daarmee gingen de architect, de binnenhuisarchitect en de projectinrichter vervolgens aan de slag. En dus niet andersom , benadrukken Alexander Mul en Bart van Munster, twee van de vijf bestuurders van Sqills.
Elk team heeft bovendien een budget gekregen om zijn eigen werkruimte in te delen. Het resultaat is een bijzondere mix van huiselijkheid, creativiteit en duurzaamheid in een technologische werkomgeving. Juist in een sector waar personeel moeilijk te vinden, laat staan te behouden is, is een aantrekkelijke arbeidsplek een pluspunt.
Van buiten is het een gebouw als de meeste andere blokkendozen op het Kennispark, rechttoe rechtaan. Het contrast met binnen is groot. Hier staan de bureaus niet op elkaar gepropt, medewerkers hebben de ruimte. Het Grand Café is de centrale ontmoetingsplek. Houten latten lopen van het plafond in een gebogen vorm door op een muur, waar je met enige fantasie de vorm van een trein in ziet. Het verwijst naar de core business van Sqills: het leveren van software voor reserveringssystemen voor openbaar-vervoerbedrijven.
Huiskamer
Een ander informeel trefpunt is de huiskamer, ingericht met gecapitonneerde banken, een ouderwetse staande klok, retrobehang. Op de industriële betonvloer ligt een warm vloerkleed. Een groene wand van philodendron-planten draagt bij aan een gezond binnenklimaat, evenals de wandjes die zijn bekleed met levend mos dat speciaal wordt gekweekt in Denemarken.
Het meest verrassend is de jungle , vroeger een donkere hoek waar moeilijk iets van te maken viel. Nu is het een deel van het kantoorgebouw waar je je in gedempt licht even kunt terugtrekken in een van de zitjes op de veranda, met een drankje uit de bar. Als een heuse safaritoerist heb je uitzicht op een bijna levensecht, verlicht panorama met olifanten. In een hoek van de ruimte maakt een halve Landrover de junglesfeer compleet. Achter de jungle bevinden zich kantoorruimtes, die van hun gebruikers namen hebben gekregen als Olifant, Neushoorn en Luipaard.
Investeringen
Niet zichtbaar, maar wel merkbaar, zijn het moderne klimaatsysteem en de akoestiek. Vooral de luchtvoorziening was volgens de aannemer een groot probleem. Dat hebben we vernieuwd, wat een grote investering betekende , vertelt Bart van Munster. Die investeringen namen op een bepaald moment steeds grotere vormen aan. Toen wij eenmaal aan het verbouwen gingen wilden we steeds meer. Dat betekende ook extra investeringen. We wilden het goed doen en helemaal naar onze eigen wensen. Het moest een plek worden met een eigen identiteit, waar het prettig werken is.
Die grote investeringen waren de belangrijkste reden dat het bedrijf besloot het gebouw niet te huren, zoals aanvankelijk de bedoeling was. In september eind vorig jaar was nog het huurcontract getekend met Renpart Vastgoed uit Den Haag, in Enschede vooral bekend als eigenaar van de oude Ambachtsschool. Inmiddels is Sqills eigenaar van het gebouw aan het Pantheon dat uitkijkt op de Grolsch Veste. Gedeputeerde Eddy van Hijum was een van de genodigden bij de officiële opening op 13 juni.
Volop ruimte
De riante oppervlakte van 2400 vierkante meter biedt Sqills de ruimte voor verdere groei. Toen het software zijn nieuwe bedrijfspand aan het Pantheon betrok werkten er 120 mensen. Dat zijn er een half jaar later al 150. Het streven is 200 medewerkers.
Het werven van geschikt personeel lukt nog onvoldoende, aldus mede-directeur Bart van Munster. Daarom gaan we zwaarder inzetten op traineeships, ook voor niet- ICT ers.
De groei is te danken aan het softwaresysteem dat Sqills heeft ontwikkeld voor reserveringen en boekingen in het internationale openbaar vervoer, het zogeheten S3-Passanger-systeem. We zijn met ons product wereldleider in een nichemarkt , aldus Van Munster en zijn collega Alexander Mul.
Irish Rail was in 2014 de eerste afnemer. Ook de Engelse treinmaatschappij Eurostar en de Franse bus- en treinmaatschappij Quibus zijn nu klant. Met vervoermaatschappijen in onder andere Spanje, Azië, Scandinavië, Nieuw-Zeeland en Canada worden gesprekken gevoerd. Naast Enschede, waar Sqills in 2002 als start up van de Universiteit Twente werd opgericht, zijn er vestigingen in Amersfoort, Haarlem en Istanbul. Er komen meer vestigingen in het buitenland, waaronder Parijs. Maar het hoofdkantoor is en blijft in Enschede.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman