Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Al bijna een miljoen voor spelersfonds FC Twente

424187 921917

FC Twente heeft in tien dagen 975.000 euro opgehaald voor het spelersfonds. De club praat nog met sponsors, die overwegen in totaal 350.000 euro te investeren. Het geld wordt gebruikt voor salarissen van aan te trekken spelers, die transfervrij zijn of worden gehuurd.

Voor volgend seizoen kan technisch directeur Van Leeuwen op eenzelfde extra bedrag rekenen, want de toezeggingen gelden voor twee jaar. Van de zogeheten solidariteitsvergoeding van een half miljoen, die Twente tot op heden ontving doordat de oud-spelers Luuk de Jong en Quincy Promes zijn doorverkocht, mag Van Leeuwen volgens algemeen directeur Paul van der Kraan 125.000 euro gebruiken. De rest gaat direct naar schuldeisers.

Meer mogelijkheden
Ted van Leeuwen, die zich beklaagde over het voor eredivisiebegrippen bepaald niet forse spelersbudget van FC Twente, heeft door de vorming van het spelersfonds nu dus wat meer mogelijkheden. Hij heeft in elk geval een miljoen meer te besteden dan anderhalve week geleden en daar komt mogelijk nog een half miljoen bij via andere sponsors, die ook meedoen in het spelersfonds. "In korte tijd bijna een miljoen aan toezeggingen is een mooi resultaat", zegt Paul van der Kraan. "Ik denk dat we het streefbedrag van anderhalf miljoen wel halen."

De hele selectie van Twente dient als onderpand voor het geld dat in het spelersfonds wordt gestort. De deelnemers ontvangen rente met een risico-opslag, maar delen niet in de winst als Twente spelers verkoopt.

Geen vetpot
FC Twente heeft door de steun van De Noabers en de gemeente de schuld wel met 28 miljoen euro teruggebracht, een vetpot is het nog lang niet in Enschede. Want er moet nog een behoorlijke schuldenberg worden afgelost. Vandaar dat technisch directeur Van Leeuwen voor salarissen van spelers tot voor kort 'slechts' 4,8 miljoen euro ter beschikking had, waarvan al 4,3 miljoen is ingevuld. Die 4,8 miljoen is ruim een miljoen minder dan vorig seizoen. Door de oprichting van het spelersfonds wordt het spelersbudget nu dus aangevuld. De gemiddelde eredivisiespeler verdiende afgelopen seizoen 291.000 euro.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.