Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Fotografe (27) uit Borne brengt ode aan gedichten Willem Wilmink

426307 783809

De examencommissie waardeerde haar werk met het eindcijfer 9. In haar examenporfolio voor de Fotovakschool in Amsterdam slaat Myrthe Effing uit Borne volgens de commissieleden met succes een brug tussen poëzie van Willem Wilmink en collagefotografie.

Ze werd zes jaar geleden tijdens haar stage bij een communicatiebureau in Zuid-Afrika gegrepen door fotografie en film. Myrthe Effing (27) verbleef een half jaar in Kaapstad en keerde terug naar Saxion met het vaste voornemen documentairefotograaf te worden. Na haar opleiding Media Informatie en Communicatie in Enschede ging ze naar de Fotovakschool in Amsterdam om daar in deeltijd de opleiding Photographic Design te volgen en de fijne kneepjes van het vak te leren.

'Foto's en films die een bijzonder verhaal vertellen' wil ze maken. Zoals ze deed over bewoners van De Bijlmer, de multiculturele wijk in Amsterdam Zuid-Oost. Myrthe Effing zwierf er rond met haar camera en had er ontmoetingen met bewoners van diverse achtergronden.

Zoals Agartha (64), ook wel de 'moeder van de Bijlmer' genoemd, wier wieg in Ghana stond. Ze interviewde Agartha over haar betrokkenheid bij de wijk en de bewoners en plaatste de tekst in het examenportfolio bij de foto. "Fotograferen gaat me beter af dan schrijven, vind ik. Maar het is wel handig dat je ook het schrijven van teksten beheerst."

Collagefotografie
Myrthe Effing is bezig een eigen stijl te ontwikkelen in collagefotografie, een tweedimensionale techniek waarbij beeld wordt samengesteld door verschillende materialen bij elkaar te plakken.

Die techniek gebruikte ze ook bij haar afstudeerwerk, waarvan ze vond dat het een link met Twente moest hebben. Die verbinding vond ze in de gedichten van Willem Wilmink.

Ze studeerde af met de serie Willem Wilminkvandaag, een serie waarbij ze de gedichten van Willem Wilmink naar het hedendaagse haalt en portretten maakte van mensen uit deze regio. Zoals het gedicht Oorlog.

Syrië
Een gedicht met de strofe: 'We hadden een bombardement. Nieuw speeltrein, met gras en cement. Daar speelde je dat je gesneuveld was, dan lag je een tijdje dood in het gras.'

Myrthe lardeerde het gedicht met een collagefoto van Elias (17), een oorlogsvluchteling uit Syrië. Hij vluchtte op 10-jarige leeftijd met zijn ouders en twee zusjes van Aleppo naar Nederland en kwam in Enschede-Zuid terecht.

Elias speelde een rol in de serie waarin documentairemaker Sinan Can op zoek ging naar Elias' klasgenoten uit Syrië, die inmiddels over de hele wereld bleken te wonen. Elias in Nederland.

Myrthe Effing: "Elias beleefde de oorlog als kind in Syrië en Willem Wilmink als kind in Enschede. Bij het gedicht van Wilmink heb ik een collagefoto van Elias gemaakt waarin het cement en de mooie lucht, de gedachten van kind, uit het gedicht van Wilmink terugkomen."

Gedicht Tilligte
De serie bevat verder onder andere beelden bij het gedicht Tilligte vroeger. In dit gedicht begraaft een boer zijn doodgeboren kindje. Omdat het kindje nog niet gedoopt was, moest het destijds worden begraven in ongewijde grond.

De beelden uit de serie Willem Wilmink vandaag zijn een vertaalslag naar 2019; sinds begin dit jaar is het mogelijk om een doodgeboren kind te laten registeren voor de wet. Een echtpaar uit Hengelo heeft dit ook gedaan, zij verloren twaalf jaar geleden hun zoontje.

Exposeren
Nu ze is afgestudeerd, moet ze als freelance fotograaf opdrachtgevers zien te vinden. Omdat er maar weinig documentairefotografen zijn die van hun werk kunnen leven, blijft Myrthe Effing voorlopig parttime werken op de internetredactie van De Twentsche Courant Tubantia.

"Dit is mijn link met de journalistiek en die wil ik in stand houden. Ik vind het best lastig om mezelf en mijn werk te promoten. Maar ik was laatst bij de beeldredactie van NRC Handelsblad en daar waren ze enthousiast. Dat geeft wel vertrouwen. Verder wil ik graag exposeren, het liefst op plekken waar veel mensen komen. Maar dat valt nog niet zo mee in Twente. Dus wie een geschikte locatie weet."

Tilligte vroeger
Een vader fietst door t boerenland
in de vroege ochtendmist
en hij heeft achterop zijn fiets
een kleine houten kist.

Daar ligt de nieuwe wereld in
waarop hij had gehoopt:
zijn zoontje dat gestorven is
voordat het werd gedoopt.

Vader begraaft het kereltje
in ongewijde grond.
Daarboven lopen Onze Heer
de tranen langs de mond.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, archieffoto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.