Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Iedereen in Enschede wil vissen, maar 'die maden zijn zo vies'

426467 vissen
Beeld: Patrick Olde Nordkamp

Hengelsport wordt steeds populairder onder kinderen. Het feit dat populaire vlogger Enzo Knol ook graag vist, heeft daar wellicht aan bijgedragen.

Met een vaste stok leer je vissen, met een werphengel ga je vissen. Het is een gezegde dat binnen de Enschedese hengelsportvereniging VIOS goed is ingeburgerd. Ruim zestig kinderen wierpen afgelopen weekeinde hun hengel uit in de vijver aan de Reerinklanden. Samen met Sportvisserij Nederland hield VIOS er de VISkaravaan, een landelijk hengelsportevent om kinderen meer met vissen bekend te maken.

Inmiddels hebben 650.000 Nederlanders een visvergunning. Van dat aantal zijn er 100.000 kinderen. Het Enschedese VIOS heeft circa 5500 leden, waarvan 400 kinderen.

Een brasem en een vorentjeSara vindt het maar niets. Ze staat met haar hengel aan de kant van de vijver, alleen er zit nog geen aas aan. In een emmer naast haar krioelen tientallen maden. Dit is echt heel vies , zegt ze, en ze giechelt. Samen met zo'n zestig andere kinderen staat Sara al sinds tien uur 's ochtends aan de waterkant. Tot nu toe bijten ze niet echt, die vissen. Wel vindt ze de VISkaravaan 'ontzettend leuk'. Het is heel wat anders dan ik gewend ben te doen. Ze zou later nog best wel een keer willen gaan vissen met haar familie.

Aan de overkant van de vijver staat Misha. Hij hengelt net een grote vis uit het water - zijn tweede al. Een brasem, en eerst heb ik nog een vorentje gevangen", zegt hij trots. Hoe hij wist dat hij een brasem was? Vader Rayn Hallatu staat erbij. Dat kun je zien door het slijm en aan de hoge bult op de rug", legt hij uit. Hij viste vroeger behoorlijk vaak, maar nu niet meer. Het evenement bij de Reerinklanden vindt hij een goed initiatief om erachter te komen of Misha vissen ook leuk vindt. Dat is het geval. Misschien dat hij hierna toch het vissen weer oppakt, met zijn zoon.

Achterbankcultuur
Dat is precies het doel van de landelijke VISkaravaan. Kinderen krijg je tegenwoordig moeilijk aan de waterkant", stelt Johan van der Kolk, voorzitter van VIOS. Hij vist zelf al meer dan 55 jaar. Kinderen leven tegenwoordig in een achterbankcultuur, moeten veel, ouders zijn druk en de kinderen zelf ook. Vissen is naar buiten en even lekker de rust vinden."

Enzo KnolVismeester Daniël Weijers van Sportvisserij Nederland beaamt dat. Hij zorgt bij de landelijke vereniging onder meer voor educatie en is razendpopulair bij de jongens die rond de vijver lopen. Ik vis vaak met Enzo Knol, dat is een vriend van mij. En ik presenteer Vis TV op RTL", zegt hij met een glimlach, nadat hij een paar selfies heeft gemaakt met wat jongens. Ze vragen of hij de populaire vlogger nog gaat bellen straks.

Weijers legt uit dat de karavaan gericht is op jongeren tot 14 jaar. We willen ze verantwoordelijk leren vissen. Dierenwelzijn staat voorop. Kids moeten snappen dat ze bezig zijn met diertjes. Een vis heeft een simpel brein, maar je moet er wel respectvol mee omgaan.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.