Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

€˜Gaycafé €™ Stonewall 30 jaar: Van gesloten gordijnen naar open terras

427983 925228

Dit jaar varen er zestig bezoekers van café Stonewall in Enschede voor het eerst op een eigen boot mee met de Amsterdamse Gay Pride Parade. We hoeven niet meer te vechten voor gelijke rechten, maar een café als Stonewall is nog altijd nodig.

De deelname aan de Pride valt samen met het dertigjarige jubileum van Stonewall zelf en met een wisseling van de wacht. Bestuursvoorzitter van de Stichting Huisvesting Homobeweging Twente (SHHT) Ronald Bruinink (52) zwaait na tien jaar af. Mark Elling (39) neemt het stokje over. Hij wil zich met name richten op jongeren, die toch steeds minder in het café te vinden zijn. Die hebben de homohoreca niet meer nodig om elkaar te ontmoeten en ontmoeten elkaar steeds meer in de reguliere horeca of online, via datingapps.

Gesloten deuren
Dat was vroeger wel anders, vertelt Bruinink. In het begin zag je vaak mensen die eerst vier of vijf keer voor het pand langs liepen voor ze naar binnen durfden te gaan. Dertig jaar geleden was het nog nodig om elkaar achter gesloten deuren te ontmoeten. Toen zaten de gordijnen dicht, nu hebben we een terrasvergunning.

Toch juicht Bruinink niet te hard als het gaat om acceptatie. Er zijn dingen waar de LGBTQI-gemeenschap nog altijd tegenaan loopt. Hier in Stonewall zijn wij de norm, maar op de Oude Markt geef ik mijn man nog altijd niet graag een zoen in het openbaar. Wij hoeven niet meer te vechten voor gelijke rechten, maar toch is er nog veel weerstand. Daarom is een café als Stonewall nog altijd nodig.

Dertig jaar geleden was het nog nodig om elkaar achter gesloten deuren te ontmoeten
Ronald Bruinink

Scheldwoord
Waaraan dat ligt? Zolang homo nog het meest gebruikte scheldwoord is, zal het nooit helemaal veranderen , denkt Elling. Ook blijven er groepen waarbinnen, in de cultuur of het geloof, homoseksualiteit simpelweg niet wordt geaccepteerd. Het bestaat niet. En onbekend maakt onbemind.

Stonewall wil een veilige omgeving bieden aan iedereen binnen die LGBTQI-gemeenschap, maar de bezoekers zijn nog altijd voor het grootste gedeelte homoseksuele mannen. Achter de bar, die wordt bemand door een groep vrijwilligers, staan geen hetero s. Een bewuste keuze, aldus Bruinink. We willen nog altijd die veilige plek bieden. De mensen die achter de bar staan, moeten dat ook uitstralen.

Hij kiest zijn woorden zorgvuldig uit. Want er zijn nu nóg altijd mannen die eerst drie of vier keer langslopen voor ze naar binnen durven. Een soort herkenbaarheid dus. De man achter de bar weet waar de bezoeker mee worstelt, waar hij tegenaan loopt. Maar iedereen is hier welkom als gast , benadrukt Elling.

Karaoke
Als nieuwe voorzitter heeft hij zin om een eigen stempel te drukken op Stonewall. Ik heb minder geschiedenis en ervaringen uit het verleden zijn soms mooi, maar soms kunnen ze je ook in de weg zitten. Dan stel ik iets voor, bijvoorbeeld karaoke, omdat jongeren dat aangeven dat op het moment heel leuk te vinden. Maar zegt Ronald: Dat hebben we toen en toen ook al gedaan en toen werkte het niet . Ik sta er wat onbevangener in.

In zijn tien jaar als voorzitter heeft Bruinink hoogtepunten meegemaakt, maar er waren zeker ook een paar zwarte bladzijden. Hij gaat er liever niet op in en voelt zich duidelijk onprettig als hij vertelt over de rechtszaak die door een drietal mede-oprichters in 2011 tegen het toenmalige bestuur werd aangespannen. Er zouden seksfeesten in het café worden gehouden en er zou financieel wanbeleid zijn gevoerd. Dat was het enige moment waarop hij dacht: ik stop er mee, ik draai de boel op slot.

Gelukkig heb ik dat niet gedaan. We hebben alles gewonnen en zijn door de rechter in het gelijk gesteld. Dat er geen financieel wanbeleid werd gevoerd, bleek ook wel uit het feit dat we een jaar na die rechtszaak de tent van binnen compleet hebben kunnen verbouwen.

Meevaren
Voor Elling is de deelname aan de Gay Pride alvast een hoogtepunt uit zijn nog prille voorzitterschap. Het wordt tevens de eerste keer dat hij zelf meevaart. En dat meevaren, dat gaat nog niet zo gemakkelijk. We moesten een plan indienen, met tekeningen en alles. Uitleggen wat we wilden uitbeelden en hoe we het wilden aanpakken. Uiteindelijk moest alles goedgekeurd worden door een ballotagecommissie. Dat hebben we toch maar mooi gedaan, als klein clubje uit Enschede.

Stonewall Inn
Café Stonewall zou eigenlijk sowieso niet mogen ontbreken in deze Pride, aangezien dit jaar de feestelijke boottocht door de grachten van Amsterdam stilstaat bij de rellen van vijftig jaar geleden in de Stonewall Inn. Hierbij raakten bezoekers van een Amerikaans homocafé na wekenlange provocatie slaags met de politie.

Elling: Het verhaal gaat dat een dragqueen de eerste steen naar de politie gooide, waardoor de rellen zijn ontstaan. Geen idee of dat echt waar is, maar wij hebben gekozen om dit uit te beelden. Al gooien de twee dragqueens bij ons op de boot geen stenen, maar liefde in de vorm van harten.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.