Reumatoloog Wiepke Drossaers draait elke maandag spreekuur in huisartsenpraktijk De Veldpoort. Haar witte jas blijft dan achter in ziekenhuis MST. Maar wat ze meebrengt is specialistische kennis over het houdings- en bewegingsapparaat van patiënten. Hier leren wij van , zegt huisarts Jeanine Waaijer.
Patiënte Dorris Spin komt deze middag binnen met een pijnlijke en gezwollen enkel. Ze heeft de klacht al sinds februari en niets helpt. Mijn huisarts heeft een foto laten maken. Daarop was niets te zien. Ik ben drie keer bij de fysiotherapeut geweest. Ook dat vermindert de pijn niet.
Uitnodiging
De Boekelose baalt stevig. Ze kan niet hardlopen en de pijn wordt eerder erger dan minder. Dus kreeg ze een uitnodiging van Wiepke Drossaers. Die hoort het verhaal aan en stuurt Dorris voor een mri naar het ziekenhuis. Anderhalve week later meldt Dorris Spin: We zijn eruit. Het bleek dat mijn kuitbeen was gebroken. Daar heb ik twee maanden mee rondgelopen. Het was dus niet vreemd dat de pijn aanhield.
Specifieke expertise
Dorris Spins ervaringen illustreren goed in wat voor situaties een huisarts een patiënt kan doorsturen naar het spreekuur van Drossaers. Als de huisdokter er zelf niet goed raad mee weet. Huisarts Jeanine Waaijer spreekt mede namens haar zeven collega-huisartsen van vier praktijken die in gezondheidscentrum De Veldpoort zitten. Gelukkig kunnen wij als generalisten in de meeste gevallen onze patiënten prima helpen. Bij een kleine minderheid heb je soms behoefte aan specifieke expertise , legt ze uit.
Samen met Wiepke Drossaers nam Jeanine Waaijer al van 900 patiënten met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat de casussen door, sinds de proef met het spreekuur in maart begon. Bij elke casus hebben we gekeken of we niet wat breder naar de klacht moeten kijken. Moet de medisch specialist een diagnose stellen, een zorgplan maken, of is duidelijk wie de regie over deze klacht heeft?
Bij 200 van de 900 patiënten gaf Drossaers tips aan de huisarts. In 60 gevallen deed ze de suggestie om de patiënt uit te nodigen voor haar spreekuur. In 54 zaken werd dat advies ook opgevolgd.
Drossaers complimenteert de huisartsen dat ze meedoen met de proef. Door zich open te stellen voor haar adviezen, leren ze veel bij, erkent Jeanine Waaijer. Drossaers leert bijvoorbeeld ook onderzoeks- en injectietechnieken. De proef loopt tot maart 2020. Menzis vergoedt de zorgkosten.
Gratis
Het voordeel voor patiënten is dat de zorg laagdrempelig is. Bovendien gaat het bezoek aan de ziekenhuisarts niet ten koste van hun eigen risico. Huisartsenzorg is immers gratis. Dat is een groot voordeel. Wij merken regelmatig dat patiënten met een smalle beurs ziekenhuiszorg zo lang mogelijk uitstellen vanwege de kosten , zegt Waaijer. Ook de BV Nederland vaart hier wel bij. We besparen op zorgkosten door de specialist in een eerder stadium te laten meekijken. De juiste zorg op de juiste plek, zo noemen wij dat.
Veel patiënten die op het spreekuur komen, lopen al langere tijd met hun klachten rond. Dat gold ook voor Dorris Spin uit Boekelo. Een volgende stap in het proefproject is dat de fysiotherapeuten en podotherapeuten in De Veldpoort ook worden betrokken bij het spreekuur van Wiepke Drossaers.
Spreekkamer
Als het aan Jeanine Waaijer ligt zijn ook andere medisch specialisten welkom in het gezondheidscentrum. Ze denkt aan artsen die specialistische kennis hebben over klachten die veelvuldig aan de orde komen in de spreekkamer van de huisarts. Een dermatoloog, longarts of cardioloog bijvoorbeeld.
Voor Dorris Spin pakte de expertise van de reumatoloog prima uit. Nader onderzoek wees uit dat de Boekelose botontkalking had. De osteoporose was de oorzaak van een spontane botbreuk bij de hardloopster. Daar slik ik nu medicatie voor. Na de zomer begin ik voorzichtig weer met hardlopen.
Anderhalvelijnszorg heeft de toekomst
Het spreekuur van Wiepke Drossaers in De Veldpoort is een voorbeeld van anderhalvelijnszorg. Dat zit tussen de eerste lijn (huisarts) en tweede lijn (ziekenhuiszorg) in. Anderhalvelijnszorg wordt gestimuleerd door het kabinet en de zorgverzekeraars.
Achterliggende gedachte is dat de juiste zorg op de juiste plek wordt aangeboden. Anderhalvelijnszorg is doorgaans goedkoper dan eerstelijnszorg. Bovendien is het laagdrempelig voor de patiënt. In de regio lopen meerdere initiatieven.
Zo ziet Alexandâr Alexandrov van MST regelmatig patiënten in Het Doktershuis in Haaksbergen. Alexandrov en reumatoloog Wiepke Drossaers zijn de enige ziekenhuisartsen in Twente die zo dichtbij de patiënt spreekuur houden.
ZGT werkt aan een dienst waarbij huisartsen een medisch specialist kunnen vragen een eenmalig consult te verlenen voor de diagnose of de behandeling van een patiënt.
Een ander voorbeeld van samenwerking is teledermatologie. Huisartsen kunnen een foto van een verdachte plek op de huid ter beoordeling doorsturen naar de dermatoloog.
Vergelijkbaar hiermee is de telecardiologie. Hierbij wordt via de huisarts een ECG door de cardioloog beoordeeld.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen