Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Nanobedrijf Medimate gemangeld in affaire-Sanderink

428248 nano technology 1480553 960 720

Het nanotechnologiebedrijf Medimate heeft het faillissement aangevraagd, omdat aandeelhouder Gerard Sanderink zich terugtrekt als geldschieter. De Twentse topondernemer wil alleen nog geld in het bedrijf steken als zijn ex-vriendin, Brigitte van Egten, zich terugtrekt als aandeelhouder. Van Egten weigert dit.

Sanderink leeft in onmin met zijn ex, omdat hij haar ervan verdenkt dat ze de FIOD op zijn bedrijf Strukton heeft afgestuurd. Ook heeft ze volgens hem gefraudeerd als directeur bij één van zijn bedrijven. Daar heeft hij geen bewijzen van kunnen overleggen, maar hij blijft bij zijn beschuldigingen. Er zijn al diverse rechtszaken gevoerd over ontslag en over smaad en laster.

Aandeelhouders
Nu eist Sanderink dus het vertrek van Van Egten uit Medimate. Zij is één van de vijf aandeelhouders. Sanderink heeft directeur Steven Staal opgedragen Van Egten uit te kopen, met 10.000 euro nu en nog eens 10.000 euro over drie jaar. Pas als zij akkoord gaat wil Sanderink doorgaan met financiering. Het bedrijf heeft op korte termijn anderhalf miljoen nodig voor de doorontwikkeling van de lab-on-a-chip technologie,waarmee onder andere manisch-depressieve patiënten via een thuistester het lithiumgehalte in hun bloed kunnen meten.

Maar Van Egten weigert. Toen Medimate in 2014 failliet was, zag ik potentie in een doorstart. Het leek me het ideale bedrijf voor het Sanderink Technology Center. Gerard zag het niet zitten. Hij wilde er alleen geld in steken als ik dat ook zou doen. Dat heb ik gedaan, al mijn spaargeld destijds, 20.000 euro. En ik heb er ook veel tijd in gestoken, ik heb die jongens gecoacht en geholpen."

"Gerard heeft vorig jaar zes ton in het bedrijf gestoken op voorwaarde dat hij een deel van onze aandelen zou krijgen. Zes ton voor veertien procent; dat betekent dat mijn acht procent minstens 3,5 ton waard is en geen 20.000 euro. Ze willen me nu die aandelen onder dwang en dreiging afhandig maken. Steven Staal heeft gezegd dat ik persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld voor het faillissement. Dat lijkt me onzinnig. Ik vind het ontzettend treurig dat het zo loopt, maar ik laat me niet op deze manier onder druk zetten.

Grote stappen na eerder faillissement
Medimate ging in 2014 failliet doordat de techniek na zes jaar ontwikkelen nog niet helemaal goed was en doordat de drie directeuren ruzie kregen met elkaar én met aandeelhouder Achmea. Er was op dat moment al een enorme som aan overheidssubsidie en leningen in Medimate verdwenen. Na de doorstart heeft Medimate grote stappen gezet. Zo doen het Isalaziekenhuis in Zwolle en het Universitair Psychiatrisch Centrum van Leuven (B) pilotprojecten met de techniek.

Een paar weken geleden beweerde Sanderink nog dat hij best door wilde gaan met financieren, maar dat hij geen geld meer had. Tijdens één van de rechtszaken werd hierover een mail voorgelezen die Sanderink aan directeur Staal van Medimate had gestuurd. Daarin stond onder meer: Het geheel overziende vind ik dat ik er zelf al heel veel geld ingestopt heb en eigenlijk niet in staat ben, gezien het feit dat ik door Brigitte van Egten leeggeplunderd ben, jullie verder te financieren. Ook voor die plundering is overigens geen bewijs gevonden.

Lening provincie
Sanderink hoeft de financiering overigens helemaal niet uit eigen zak te betalen: vorige week werd bekend dat hij nog een ongebruikte lening van 10 miljoen van de provincie Overijssel op de plank heeft liggen. Die was bedoeld voor zijn Sanderink Technology Center. Dit STC zou met het geld innovatie gaan stimuleren, onder meer op het gebied van meettechnieken en sensortechnologie. De technologie die Medimate ontwikkelt zou prima in dat concept passen. Waarom Sanderink de lening niet wil gebruiken voor de financiering van Medimate, is onduidelijk. Hij merkt wel op: Bij Medimate is nog nooit geld verdiend en het ziet er ook niet naar uit dat dit op korte termijn gaat gebeuren.

Directeur Steven Staal van Medimate wil op dit moment niets zeggen over de kwestie.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.