Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Gemeente Enschede wil ruimer aanbod €˜middenhuur €™: woningen vanaf 720 euro

430906 enschedecentrum

Enschede heeft meer behoefte aan huurwoningen vanaf circa 700 euro, de zogeheten middenhuur . Een speciale verordening moet daarvoor zorgen.

De gemeente wil een ruimer aanbod aan middenhuurwoningen in Enschede stimuleren door prestatieafspraken met corporaties en een verordening die moet gaan gelden voor projectontwikkelaars en particulieren die actief zijn op de huurwoningmarkt. Het college van burgemeester en wethouders heeft dat afgelopen dinsdag besloten. De gemeenteraad moet nog instemmen met de verordening.

De term middenhuur is van toepassingen op woningen met een huurprijs vanaf ongeveer 720 per maand met een bovengrens van 950 euro voor appartementen en 1150 euro voor grondgebonden woningen. Het streven is om het aantal woningen waarvoor middenhuur geldt flink omhoog te krijgen , zegt wethouder Jeroen Diepemaat (woningbouw).

Talenten verleiden
Een ruimer aanbod aan middenhuurwoningen moet ertoe leiden dat meer studenten in Enschede na hun afstuderen in de stad blijven wonen. Het werven en vasthouden van deze talenten is een van de speerpunten in het coalitieakkoord van de gemeente Enschede. De (pas afgestudeerde) studenten hebben een grote behoefte aan woningen in het segment middenhuur. Op dit moment is het aanbod in deze categorie echter onvoldoende, zo blijkt uit de gemeentelijke Woonvisie.

Meer nieuwbouw en transformatie van bestaande gebouwen moeten leiden tot een groter arsenaal aan woningen in dit segment. Met meer middenhuur hopen we die talenten dus te kunnen verleiden , zegt de wethouder over nut en noodzaak van de verordening.

Hét instrument
Volgens Diepemaat kan alleen een formele verordening ervoor zorgen dat er daadwerkelijk werk wordt gemaakt van verruiming van de middenhuur. Een verordening is hét instrument waarmee met ontwikkelaars dwingende afspraken kunnen worden gemaakt om meer middenhuur te realiseren , aldus de wethouder. De verplichting kan in het bestemmingsplan worden vastgelegd. Voor de sociale sector is een verordening niet aan de orde, omdat de gemeente Enschede en de corporaties daarvoor werken met prestatieafspraken.

Bij de beoogde verordening gaat de gemeente uit van een instandhoudingstermijn van vijftien jaar. Gedurende deze periode moeten ontwikkelaars en particulieren een complex exploiteren en onderhouden. Met die verplichte termijn denkt de gemeente te voorkomen dat beleggers voor een snelle winst kunnen gaan.

Krapte

Diepemaat is van mening dat het aanbod aan huurwoningen in de sociale sector en op de vrije markt bijna helemaal op peil is in Enschede. Je zou hooguit kunnen zeggen dat het aan de onderkant van de sociale sector wat aan de krappe kant is. Als het gaat om de woningen met de allerlaagste huur, kan er nog wel wat bij. Zeker omdat je daarmee de foute verhuurders, die je ook in een stad hebt, het wind uit de zeilen hoopt te nemen. Ook daar kijken we naar.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.