Inwoners van Enschede die zorg en ondersteuning krijgen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) zijn in het afgelopen jaar vaker tevreden over de kwaliteit en het resultaat dan in 2017. Die conclusie doen B en W op basis van een cliëntenonderzoek dat door het bureau I&O Research is uitgevoerd. Toch zijn er grote verschillen in het onderzoek ten opzichte van een jaar eerder.
Minder vaak serieus genomenDe tevredenheid over het contact met de gemeente/wijkcoach is achteruit gegaan. Cliënten weten minder vaak waar zij met hun hulpvraag moeten zijn en voelen zich ook minder vaak serieus genomen. Bovendien worden zij vaker niet snel geholpen.
De wijkteams kampen momenteel met langere wachttijden. De afgenomen tevredenheid over het contact met de gemeente schrijft het college toe aan het verdwijnen van het centrale zorgloket en het scherper doorvragen door wijkcoaches . 'De scherpere indicatie heeft een positiever oordeel over de kwaliteit tot gevolg', zegt het college.
Slechts 22 ouder dan 75 jaar85 procent van de ondervraagden geeft aan dat hij of zij in 2018 de hulp heeft ontvangen zoals die was toegezegd in het ondersteuningsplan. Een jaar eerder was dat nog 71 procent. Als het gaat om de kwaliteit van ondersteuning en de zelfredzaamheid scoren de resultaten met 80 procent tevredenheid op alle fronten meerdere procentpunten hoger dan vorig jaar.
Er zijn echter opvallende verschillen in beide cliëntenonderzoeken. Niet alleen de respons op de vragenlijst (239 cliënten nu tegenover 391 in 2017) is flink afgenomen, maar ook de samenstelling van de onderzoeksgroep. Vorig jaar bestond deze uit 219 inwoners die ouder zijn dan 75 jaar. Dit jaar waren dat er slechts 22. Volgens het college zijn de resultaten representatief. Enschede telt ongeveer zesduizend WMO-cliënten.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay