Zes afvalcontainers staan er voor de ingang van de portiekflat aan De Kiepe. Een voor restafval, een voor papier, een voor verpakkingen. En drie voor gft. De Kiepe vormt met de Lintveldebrink en Hertmebrink de enige locaties waar flatbewoners hun etensresten niet bij het restafval hoeven gooien. De afgelopen twee jaar is proefgedraaid met de speciale gft-containers. Ze worden gfe-boxen genoemd. Gfe is hetzelfde als gft, maar staat voor groente, fruit- en etensresten. Flatbewoners hebben immers geen tuin en dus ook geen tuinafval. Hoewel de gfe-boxen ogen als reguliere ondergrondse containers, schuilt er onder het omhulsel een simpele groene afvalbak zoals bewoners van laagbouw die ook op hun erf hebben staan. De proef in Zuid is zo succesvol, dat het college alle hoogbouwbewoners in Enschede over anderhalf jaar toegang wil geven tot een gfe-box in de buurt van hun wooncomplex.
Af en toe een beetje stinken
Een fantastisch systeem , zegt Rob Kuperus van de bewonerscommissie Het Leunenberg, waaronder ook de flats aan De Kiepe en Hertmebrink vallen. Zelf heeft de voorzitter er nog geen gebruik van kunnen maken. De containers zijn alleen toegankelijk met een milieupas die staat ingeschreven op de honderd huishoudens van de flat aan De Kiepe. Ja, af en toe kan het wel een beetje stinken hier. Maar ik hoor positieve verhalen van de bewoners. Die hoeven het gft niet meer bij het restafval te gooien, en dat scheelt toch wel in het aantal keren dat je restafval hoeft weg te gooien.
Creatief in kwijtraken
En voor restafval geldt sinds de invoering van diftar in 2017 dat er bij elk aanbod een extra bedrag op de eindafrekeningen van de afvalstoffenheffing wordt bijgeschreven. Nu worden flatbewoners gecompenseerd voor het niet kunnen scheiden van gft: omgerekend 80 cent ten opzichte van een grote grijze container bij laagbouw. Toch zeggen veel hoogbouwbewoners, onder meer in een vragenlijst die deze krant onlangs heeft verspreid, dat zij hun restafval eerder weggooien vanwege de stank van etensresten. Of ze worden creatief in het kwijtraken van gft, door het in de gemeentelijke prullenbakken te gooien of door het toilet te spoelen. Kuperus: Laatst zijn we in onze flat druk geweest met een verstopping van het riool. Weet je wat we vonden? Allemaal mandarijnen, die met schil en al door het midden waren gesneden.
Grote wens
Hoewel het nog anderhalf jaar wachten is, is de bewonerscommissie blij dat er gehoor wordt gegeven aan de wens om gft te scheiden. Die wens blijkt ook uit de enquête van deze krant. Van de 890 respondenten die aangeeft in een appartement te wonen, zegt 64 procent grote behoefte te hebben aan een gft-container. We kunnen niet wachten, tot we in onze flats ook zo n container hebben , aldus Kuperus.
Het was een belofte die toenmalig wethouder Hans van Agteren in 2016 deed toen een groot deel van de bewoners van dertien flats in Enschede-Zuid in het geweer kwamen tegen het verdwijnen van stortkokers. Invoering van diftar maakte het gebruik van het stortkokersysteem onmogelijk, omdat gescheiden inzamelen dan lastiger is en er geen betalingssysteem aan gekoppeld kan worden. Ter compensatie zei Van Agteren er alles aan te doen, om het gescheiden inzamelen voor de flats makkelijker te maken. Een jaar later werd bij drie van deze flats begonnen met de proef met de gfe-box. Er was beloofd dat er na een jaar met ons zou worden geëvalueerd, maar daar heb ik nooit meer wat van weer gehoord. Dat vind ik wel jammer , zegt Kuperus. We zijn namelijk heel tevreden. De stortkokers waren een prima systeem. Maar dat zoiets niet meer terugkomt, daar hebben we ons al wel bij neergelegd.
Stijging afvaltarief
Hoewel het college van plan is om de gfe-boxen vanaf 2021 in gebruik te hebben, moet de gemeenteraad daar binnenkort nog wel mee akkoord gaan. Dat betekent ook dat er een akkoord wordt gegeven voor een trapsgewijze verhoging van de afvalstoffenheffing. Om de inzameling van groente-, fruit-, en etensresten bij hoogbouw mogelijk te kunnen bekostigen, gaat het vaste gedeelte van de heffing voor alle inwoners van de stad met 8,37 euro per jaar omhoog. Eerst een verhoging met 5 euro per 2021, gevolgd door een verhoging van 3,37 euro een jaar later. Het aanbieden van het gft-afval blijft overigens, net als nu, gratis.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman