Heeft de bijeenkomst de raadsleden veel wijzer gemaakt?
Ik kan niet oordelen voor de collega s, maar ik heb in één opzicht wel wat duidelijkheid gekregen. Dat is de toezegging dat we als raad niet medeverantwoordelijk zijn voor de (on)rechtmatigheid van besluiten over bestemmingsplannen. Ik wil niet instemmen met iets wat achteraf niet kan volgens de wet, omdat er nu een uitspraak ligt over stikstofuitstoot en de effecten op nabijgelegen Natura 2000-gebieden.
Wat is het eerste bestemmingsplan dat door de raad moet?
Dat gaat over woningbouw in Stroinkslanden. Daar zijn geen bezwaren tegen ingediend in relatie tot de stikstofuitspraak, dus kan dat plan doorgaan. Maar daar kunnen we niet op varen. Want er zijn ook bestemmingsplannen waarbij die bezwaren er wél komen. Denk aan de bouw van 250 recreatiewoningen op het Rutbeek.
Eerder werd gesproken over een voortoets bij alle bestemmingsplannen die in procedure zijn. Hoe staat het daarmee?
Er wordt bij projecten een alinea gehanteerd door de gemeente over de afstanden tot Natura 2000-gebieden en de vermoedelijke uitstoot. Dat is en was redelijk standaard. Maar het Rijk maakt melding van een ecologisch onderzoek. Dat is veel grondiger en uitgebreider.
Wat zegt dat?
Dat de gemeente nogal lijdzaam en passief reageert. Hoe blij ik ook ben met de technische sessie. Het is afwachtend.
Verschuilt de gemeente zich niet te veel achter het advies van de commissie-Remkes die nu met een advies is gekomen over hoe om te gaan met de stikstofuitspraak?
Misschien wel. En voor een deel begrijp ik dat. Aan de andere kant: voordat van het advies van Remkes wetgeving is gemaakt, zijn we een jaar of meer verder. De gemeente zal dus gewoon zelf moeten inspelen op de situatie ie is ontstaan door de uitspraak van de Raad van State.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook