Afgelopen vrijdag was het weer raak: bijna 4.000 Tukkers hosten, borrelden en feesten een avond lang in het voormalige postkantoor in Enschede centrum, dat de komende tijd wordt omgetoverd tot megabioscoop. De productie voor dat evenement was deze editie voor het eerst niet in handen van serviceclub Ronde Tafel Enschede, dat de goede doelenborrel bedacht en opzette. Absolutely Fresh, het bedrijf achter onder meer Freshtival, nam dit keer de regie in handen. Ook de risicoaansprakelijkheid werd verschoven naar het festivalbureau.
Waar is het goede doel?
Is de goede doelenborrel daarmee stilaan een commercieel evenement met winstoogmerk geworden? Zeker niet , bezweert Eric van Oosterbaan, zelf onderdeel van de Ronde Tafel én festivalbaas bij Absolutely Fresh. Heel veel blijft zoals het was. De Ronde Tafel blijft de baas, maar de uitvoering ligt nu bij Fresh. Een flink deel van de omzet blijft naar goede doelen gaan, verzekert Van Oosterbaan. Zo wordt er op korte termijn voor tienduizenden euro's een speelplaats voor kinderen gerealiseerd in Enschede. De serviceclub zelf opent deze week in Polen een door hun gefinancierde speeltuin bij een school.
Het probleem was dat het concept enorm aansloeg, we steeds groter werden, maar de organisatie uit allemaal vrijwilligers bestond , vertelt Eric van Oosterbaan. We houden dit feest twee keer per jaar, het is echt een mega-klus geworden. De Ronde Tafel bestaat uit dertigers met stuk voor stuk een drukke baan. Sommige tafelaars namen een week vakantie op voor de organisatie. Leg dat thuis of aan je baas maar eens uit.
Stoppen of doorgaan
Toch zag de bezoeker vrijdag een op het oog commerciëler evenement, inclusief hogere ticketprijzen (17 euro per stuk), kluisjes voor 5 tot 8 euro per stuk en professionele feesttent op het binnenplein. Naar buiten toe werd niet meer gerept over het goede doel. Volgens Van Oosterbaan is dat perceptie: Die hogere prijzen waren nodig na de vorige keer, toen we in het ziekenhuis met veel extra kosten te maken kregen. Zo moesten daar de vloeren verstevigd worden en heeft een professioneel bureau de routing en crowdmanagament in kaart gebracht. Het blijkt dat een feest neerzetten in zo n oud pand vaak onvoorziene kosten met zich mee brengt.
Kortom: het risico én de tijd werd te groot of te veel voor De Ronde Tafel zelf. In een vergadering werden drie scenario s besproken: stoppen, doorgaan op dezelfde manier of doorgaan op een andere manier. Er werd voor die laatste optie gekozen. Voor Absolutely Fresh is dit evenement een mooie kweekvijver, waar we jonge talentvolle producers klaarstomen voor het grote werk en stagiaires meters kunnen laten maken. Op deze manier is het win-win. De borrels kunnen blijven doorgaan, de afdracht naar het goede doel blijft ook. Alleen nemen wij met Fresh iets meer de regie in handen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: VRIJ