Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Stichting Sheltersuit goes USA, en de manager van The Rolling Stones helpt een handje mee

434846 download 3 61

De droom van Sheltersuit-oprichter Bas Timmer uit Enschede komt steeds dichterbij. De stichting die water- en winddichte pakken maakt voor daklozen breidt uit naar Amerika. Robert Ellis, wereldberoemd als manager van artiesten als The Rolling Stones én als man van Diana Ross, helpt hem een handje.

Bizar. Het is het woord waarmee Timmer de nieuwe stap van zijn stichting omschrijft. Vijf jaar geleden begon hij met Stichting Sheltersuit en nu helpt hij met zijn idee mensen over de hele wereld. Tot nu toe gebeurde dit, met beperkte middelen, vanuit Enschede, maar vanaf deze maand start Sheltersuit USA met het hoofdkwartier in New York. Dit is exact wat ik wil. Grote groepen mensen helpen. Of dat nou in Nederland, Amerika of Rusland is, als ik mensen maar warmte kan bieden. Hoe het de Enschedeër is gelukt, is misschien wel het meest bizar.

Daklozenproblematiek
Timmer was afgelopen voorjaar naar aanleiding van een Nederlandse handelsmissie in New York om te praten over zijn werk. Hij zag met eigen ogen dat de daklozenproblematiek in de wereldstad enorm is: 60.000 inwoners hebben geen dak boven hun hoofd, onder wie ongeveer 25.000 kinderen. Alleen praten bleek geen optie voor de gedreven Enschedeër. Ik ben direct gaan kijken hoe ik daar voet aan wal kon krijgen. En dat bleek makkelijker dan gedacht. Omdat het daklozenprobleem daar zo zichtbaar is, hebben mensen weinig overtuiging nodig. En heel Amerikaans, maar mensen geloven gewoon in mijn droom. Het voelt alsof iedereen wil helpen om het te realiseren.

Via via kwam Timmer in contact met twee enthousiaste Nederlanders die hun eigen confectiehuis genaamd Zielwear hebben in de miljoenenstad. De ondernemers werken, net als Timmer, met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt én ze wilden zijn pakken graag maken. Mooi, maar voor niks gaat de zon op, dus er was geld nodig.

Timmer klopte daarom aan bij een van de grootste geldschieters in New York. Zat ik daar super nerveus als bleu kereltje uit Enschede te vragen om geld , vertelt hij lachend. Weet ik veel hoe dat gaat. Onervaren, maar succesvol: het bedrijf was geïnteresseerd. Als Timmer zijn stichting had opgericht in Amerika, kon hij opnieuw bij ze aankloppen.

Na het geslaagde gesprek stapte Timmer bij een man in een taxi. De man was chagrijnig en laat voor een meeting. Nou, ik heb de beste dag van mijn leven , reageerde Timmer vrolijk. Na het doen van zijn verhaal reageerde de man: Nou mijn jongen, ik ga je dag nog veel beter maken. Ik ben Robert Ellis en ik ga je helpen.

Gesprek met de grote bazen
Timmer stopt even met zijn verhaal. Hij is de manager geweest van The Rolling Stones, was getrouwd met Diana Ross, werkt met artiesten als Kanye West. Ik krijg gewoon weer kippenvel. Dat is toch bizar? Timmer vroeg de taxi te stoppen, zodat hij zijn sheltersuit uit de achterbak kon halen. Stond ik er midden op straat in New York mee te zwaaien. De daaropvolgende dagen zat hij aan tafel bij de grote bazen van een wereldberoemd platenlabel. We zijn nog in gesprek over hoe ze ons gaan steunen, maar ze willen onder andere artiesten inzetten als ambassadeurs.

Uiteindelijk was het een investeerder uit Nederland die de eerste stap op Amerikaans grondgebied mogelijk maakte. We hebben nu financiering voor een half jaar, daarna moeten we het zelf zien te redden. Daarom gaat Timmer nu elke maand naar New York, om fondsen te werven en ons netwerk uit te breiden. En daar heeft hij alle vertrouwen in. Als het ergens kan, is het in Amerika. De wil is er, en het geld ook.

Naaiateliers
Het Nederlandse confectiehuis dat de pakken gaat maken is verbonden met naaiateliers over heel Amerika. De arm van Sheltersuit USA strekt dus verder dan The Big Apple. Met alle ateliers samen is er de capaciteit om zo n 20.000 pakken per maand te maken , vertelt hij met grote ogen. Weer valt het woord: bizar . Dit is echt mijn droom.

Timmer benadrukt dat Stichting Sheltersuit USA losstaat van de werkzaamheden in Enschede. Het is een stichting die volledig zelfstandig opereert. De donaties die wij uit Nederland binnenkrijgen, gaan dus niet naar Amerika. En dat die Nederlandse donaties van levensbelang zijn, maakt Timmer duidelijk. Het water staat hem aan de lippen. We kunnen hier in Enschede net onze broek op houden. We willen heel veel mensen helpen, maar daar hebben wij wel steun voor nodig. Echt alle kleine beetjes helpen.

Stichting Sheltersuit Nederland focust zich dit jaar niet alleen op vluchtelingenkampen, maar ook op de daklozen in eigen land. Hard nodig, want het aantal daklozen in Nederland is de afgelopen tien jaar verdubbeld. Van 18.000 in 2009 naar 39.000 in 2019, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onlangs. Waarom donaties, met name in de zomermaanden, achterblijven, komt volgens Timmer doordat het probleem in Nederland minder zichtbaar is dan in Amerika, maar het is er wel echt. En het leven als een dakloze is geen keuze, benadrukt hij. Het kan heel snel bergafwaarts gaan, je relatie hoeft maar uit te gaan en je kan op straat komen. Vind dan maar eens snel een huis. Ga eens in gesprek en open je ogen. De stereotype dakloze bestaat niet.

In totaal heeft Stichting Sheltersuit nu ruim 6.000 pakken verspreid onder daklozen en vluchtelingen wereldwijd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Tony Docekal
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.