Twentse bestuurders willen op een andere manier samenwerken. Ze willen focussen op een aantal thema s. Bovendien willen ze efficiënter samenwerken door een einde te maken aan de vele overlegclubs die er zijn. Maar terwijl de discussie vooral hierover gaat, raakt de nieuwe samenwerking ook alle medewerkers van de Regio Twente. Het gaat om 666 mensen.
Het grootste deel daarvan, 382 mensen, werkt bij gezondheidsdienst GGD. Die organisatie wil de bestuurders helemaal buiten de samenwerking van de Regio Twente zetten. Dat betekent dat de GGD een zelfstandige organisatie wordt. Hoe dat er uit gaat zien, is nog niet bekend. Wellicht wordt ook de verplichte regionale jeugdzorgsamenwerking in OZJT/Samen14 bij de GGD ondergebracht. Alle medewerkers zijn inmiddels geïnformeerd over de voorgenomen plannen, maar die moeten eerst verder worden uitgewerkt. Dat zorgt voor onzekerheid in de organisatie. We zijn werkgever voor heel veel werknemers. Er is onzekerheid, mensen willen dingen weten. Het moet goed ingericht zijn , zegt burgemeester Arjen Gerritsen van Almelo en lid van het dagelijks bestuur van de Regio Twente.
Taken
De nieuwe Regio Twente wil zich vooral richten op de zogenaamde sociaal economische structuur. Dat betekent dat taken die daarbuiten vallen en niet verplicht in regionaal verband hoeven, niet meer bij de Regio Twente horen. Het gaat dan bijvoorbeeld om recreatieve voorzieningen (zoals recreatieplassen Hulsbeek, Rutbeek en Lageveld), Kennispunt Twente, salarisadministratie en IT-platform Twente.
De veertien gemeenten gaan straks een taak oppakken en het regelen voor de rest. Ze moeten het eens worden over welke taken ze samen blijven doen. Volgende week is er een overleg, over het proces. Bij de uitwerking worden medewerkers nadrukkelijk betrokken, zegt Arjen Gerritsen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman