Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Kerstcircus Enschede heeft wereldprimeur, buiten de piste

444649 Schermafbeelding 2019 12 16 om 195355

Een primeur voor het Kerstcircus Enschede. Als eerste circus ter wereld beschikt het over een Keurmerk Toegankelijkheid Gehandicapten.

Dolf Ruesink | Tubantia

Speciale parkeerplaatsen bij de tent, een verharde toegangsroute, invalidentoilet, logeplaatsen voor rolstoelhouders en begeleiders, infoborden met pictogrammen en hulp bij calamiteiten: het zijn zo wat voorwaarden waaraan het circus moet voldoen. Vanmiddag kwam Petra Postma-Jansen (48) naar het Volkspark in Enschede voor de laatste check.

Inspecties vanuit een rolstoel

Postma-Jansen uit Hengelo is keurmeester en eigenaresse van KTG Solutions. Het KTG-keurmerk is vanaf 2015 wereldwijd geregistreerd en gepatenteerd. Postma werkt beroepsmatig in deze branche. De Twentse, die vanwege een heupafwijking sinds 2011 zelf rolstoelafhankelijk is, doet in binnen- en buitenland inspecties. Vorige week heb ik nog campings in Italië gekeurd en was ik gastspreker op een congres in Dordrecht.

Ook Theater Carré

Belangrijk in haar werk is het VN-Verdrag Gehandicapten dat 1 januari 2017 in werking is gegaan. Dit verdrag schrijft voor dat mensen met een handicap wereldwijd gelijkwaardig en onbelemmerd moeten kunnen meedoen in de maatschappij. In Nederland mocht Postma onder meer TT Assen, Koninklijk Theater Carré , AFAS Circustheater en Wilminktheater & Muziekcentrum een certificaat geven.

Calamiteiten
Met René Duursma, die in ons land actief is in de kermis- en circusbranche, ging Postma in overleg om de toegang en deelname bij evenementen te verbeteren. Hoe kom je binnen, kan ik alles goed zien en hoe veilig kan ik vluchten bij calamiteiten? Maandag werd als eerste het kerstcircus van Duursma op de locatie in Enschede gekeurd, dinsdag volgt het kerstcircus in Haarlem.

Vertraging door ziekte

Voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken ontwikkelde Petra een nooduitgang pictogram voor mensen met en zonder een beperking. Het is een vluchtend poppetje (zittend en staand) in de kleur groen. Minister Kasja Ollongren heeft haar goedkeuring al gegeven, maar door haar ziekte is er wat vertraging ontstaan bij de invoering. Volgend jaar is het er waarschijnlijk. Het nieuwe pictogram wordt dan overal verplicht.

Het invalidentoilet moet groter
Met de opmerkingen en aanwijzingen die de Hengelose deskundige maandag gaf, gaan de circusmedewerkers in Enschede nog een paar laatste verbeteringen in het Volkspark doorvoeren. Een opstapje naar de plankenvloer, bordjes met pijlen en pictogrammen bij kassa, ingang en tribunes. Volgend jaar graag een iets groter invalidentoilet , adviseert Postma tenteigenaar en event-manager Tonio Hendriks. Die gaat het regelen.

Aangezien het maatwerk is, kan het kerstcircus nog geen grote aantallen rolstoelhouders tegelijk verwelkomen. Per voorstelling is er plaats voor vier gehandicapten én vier begeleiders. Ze betalen een gereduceerd tarief. In totaal zijn er van 21 december tot en met 5 januari dertig voorstellingen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Dolf Ruesink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.