Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

AUDIO | Raad van State zet streep door plan nieuwe moskee in Enschede

444872 moskeee

De Raad van State heeft woensdag een streep gezet door het bestemmingsplan voor de bouw van een moskee aan de Kuipersdijk in Enschede. Volgens de Raad van State heeft de gemeenteraad nog steeds niet duidelijk gemaakt hoeveel verkeer er op het gebedshuis afkomt en wat de gevolgen daarvan zijn voor de omgeving.

Bert Hellegers | Tubantia

Als de gemeenteraad blijft vasthouden aan de moskee dan moet er eerst een zogeheten merbeoordelingsbesluit komen, zegt de Raad van State. Daarin moet de gemeenteraad aangeven of een milieu effect rapport (mer) moet worden gemaakt. Verder moet er sowieso een nieuw verkeersonderzoek komen, omdat het ingediende verkeersonderzoek niet deugt. Daarin heeft de gemeente de verkeersdrukte van een gewone werkdag genomen.

Verkeershinder

Voor een moskee is echter de vrijdagmiddag maatgevend, omdat dan de wekelijkse gebedsdienst is. De Stichting Selimeye probeert al sinds 2012 de moskee van de grond te krijgen. Het bestemmingsplan werd in november 2018 aangevochten door Praxis en Nettorama. De twee winkelbedrijven verwachten flinke verkeershinder, ook omdat de gemeente een vestiging van Hornbach in dit stadsdeel heeft toegestaan.

Niet in orde

In maart dit jaar besliste de Raad van State in een eerste uitspraak dat de gemeente te licht heeft gedacht over de verkeerseffecten op de kruispunten Kuipersdijk-Wethouder Beverstraat en Zuiderval-Wethouder Beverstraat. Er moest een herstelbesluit komen. Dat nam de gemeente in juli, maar de Raad van State vindt het nog steeds niet in orde, zo blijkt uit de uitspraak van woensdag.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, Artist impression: Erdal Onder, ENA Architecten Bergen op Zoom
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.