Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedees raadslid voelt zich thuis op rechts: €˜Van Nederland weer een soeverein land maken €™

447761 950688

Hij vormt een eenmansfractie in de raad, maar de politieke ambities van Erwin Versteeg reiken verder dan de gemeentegrenzen van Enschede. Hij heeft zich aangesloten bij Identitair Nederland (IDNL), een niet onomstreden nieuwkomer op de rechterflank die hoopt mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. IDNL is geen PVV nieuwe stijl. Twee paspoorten, nou en?

Teun Staal | Tubantia

Ik heb me nog nooit zo thuis gevoeld als bij deze beweging. Erwin Versteeg klinkt enthousiast als hij zijn betrokkenheid bij Identitair Nederland (IDNL) verwoordt. Het sparren met geestverwanten over hoe we van Nederland weer een soeverein land kunnen maken, waarin we met behoud van de eigen cultuur en tradities kunnen leven - het is een verademing. IDNL voelt als een warm bad.

Versteeg, zelfstandig ondernemer, is lid van het hoofdbestuur en de programmacommissie en daarnaast contactpersoon voor geïnteresseerde gemeenteraadsleden in het land. Bij deelname van IDNL aan de komende Tweede Kamerverkiezingen hoopt hij op een hoge plaats op de lijst.

Onderwerping bij PVVHij is nu nog raadslid met een eenmansfractie na zijn breuk met de lokale Partij voor de Vrijheid. Kort na zijn vertrek bij de PVV Enschede, waar hij de totale onderwerping die van hem werd geëist zat was, werd hij benaderd door IDNL. Een nationalistische partij met het credo thuis in eigen land , die de eigen identiteit als de hoeksteen van de Nederlandse samenleving beschouwt.

Versteeg: Het klikte meteen. Ik voel me thuis bij deze partij, al was ik landelijk met liefde actief gebleven voor de PVV als dat een ledenpartij zou zijn geweest. Nu ik een tijdje bij IDNL zit, zie ik dat we wezenlijk verschillen van de PVV en Forum. Neem de discussie over de twee paspoorten. Nou en? Een paspoort is een reisdocument. Het zegt niks over identiteit en loyaliteit. Wat betreft de massa-immigratie zeggen ook wij dat de kraan dicht moet. We kunnen onmogelijk iedereen binnenlaten. Een kinderpardon? Nee.

Vluchtelingen
Ten aanzien van de zes uitgeprocedeerde vluchtelingen die in Enschede aan de singel wonen, is hij kritisch, maar toont hij ook compassie. Die hele zaak laat zien dat ons systeem al achttien jaar faalt: we laten mensen maar procedure op procedure stapelen waardoor je ze valse hoop geeft. Op zich zou je zeggen: doe die jongens nou gewoon een sofinummer, een verblijfsvergunning. Ik zou het ze op persoonlijke titel misschien best gunnen. Maar het kan niet, ze moeten weg. Daarom zeggen we: maak nou eindelijk een keer werk van goed actief remigratiebeleid.

Bij IDNL gaan loyaliteit en morele verbondenheid uit naar de autochtone Nederlanders. Nationalisme betekent voor de partij in sommige gevallen ook nationaliseren. Dat geldt voor zaken als zorg en infrastructuur. Die moeten terug naar de Nederlandse staat. Met dit nationalisme krijgt het volk de grip over het eigen land en op de eigen overheid weer terug.

ISNL is ook de partij van Géza Hegedüs, die in 2017 één dag lijsttrekker was voor de PVV in Rotterdam. Maar Wilders nam snel afstand van Hegedüs, omdat hij banden zou onderhouden met de extreemrechtse beweging Erkenbrand.

Ik ben niet door Géza benaderd, maar spreek hem vaak. Ik ken de geluiden ook, maar steek mijn hand voor hem in het vuur. Géza is geen lid van Erkenbrand. Zijn uitspraken in een podcast zijn uit hun verband gerukt. Over de vermeende betrokkenheid van Hegedüs bij Erkenbrand zei de Rotterdammer met Hongaarse voorouders medio 2018 zelf in de Volkskrant: Ik ken iemand die daar mensen kent. Maar ik ken ook mensen in de ultra-linkse hoek. Ben ik dan een marxist?

Hegedüs heeft in een podcast uitspraken gedaan over de mix van jonge Nederlandse vrouwen en negers. Die mix zou een gevaar en bedreiging vormen. Hoe staat een raadslid uit Enschede daar tegenover?

Ik ken die uitspraak niet. Of hij dat ooit een keer op persoonlijke titel heeft gezegd, weet ik dus niet. Het is zeker geen partijstandpunt. Wij hebben in Nederland vanuit onze koloniale tijd veel te maken met donkere mensen. Die zullen af en toe tegen een Nederlandse dame aanlopen, geen probleem. Ik kom op internet ook wel eens iets tegen over white privilege. Ik houd me daar verre van.

Toch hebben we van de Groep Versteeg in de gemeenteraad wel eens iets over omvolking gehoord. Ook IDNL heeft het daar over. Hoe moeten we dat zien?

Omvolking is niets meer of minder dan demografische verandering. Dat is in Enschede precies wat er aan de hand is: meer immigranten, waardoor we steeds meer lijken op steden in het westen. We hebben in Enschede altijd prima naast elkaar kunnen leven. Ik hoop dat dat zo blijft, maar ik vraag het me af. We signaleren die omvolking en kijken niet weg. Dat gebeurt al genoeg.


© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.