Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Voor iedere Enschedeër een boom

449018 tree trunk 569275 1920

Honderdzeventigduizend bomen erbij. Enschede moet vergroenen, moet de hittestress en de verstening te lijf en moet verduurzamen.

Henk ten Harkel | 1Twente

Dat wordt volgens wethouder Jurgen van Houdt de grote uitdaging van de stad. Eigenlijk kun je de klimaatproblemen van de stad bijna niet beter oplossen dan met bomen. Ze worden straks in grote aantallen in de stad en het buitengebied neergezet. In bosjes, houtsingels, langs de nieuw aangelegde Stadsbeek en langs de Oldenzaalsestraat.

Waterafvoer
Van Houdt wil meer straten op die manier aanpakken. Het overtollig water aanpakken, maar ook vasthouden bij droogte. Daar helpen de aanleg van wadi s, groene zones en de aanplant van 170.000 bomen bij , stelt hij. Let wel: aanvullend aan de aantallen die nu al worden neergezet. Het gaat namelijk bij de visie op uitbouw van het landschap ook om biodiversiteit en om de opwarming. De aanplant van die bomen is een statement. Bomen zijn natuurlijke airco s.

De waterafvoer na extreme regenval en het vasthouden van datzelfde water in gortdroge zomers in het buitengebied is speerpunt van beleid. De wethouder denkt onder meer aan vloeivelden. In het verleden gebruikten veel boeren deze methode om hun weiden te bevloeien en water vast te houden. Waarom zou je die oude methode niet in ere herstellen?

Nog mooierVan Houdt legde zijn uitgangspunten voor het landelijk gebied vast in een nota die door de gemeenteraad moet worden bekrachtigd.

Het Enschedese buitengebied is al mooi, maar moet nog mooier worden. In de nota wordt een lans gebroken voor de landgoederen. Van Houdt: Die bepalen voor een groot deel de aantrekkelijkheid van ons landelijk gebied. Het zijn de dragers. We moeten een toekomstvisie ontwikkelen op de landgoederen.

Zonder dat de wethouder al kan vertellen hoe die visie er dan komt uit te zien en welke acties hij wil ondernemen, vindt hij wel dat alles moet worden gedaan om de landgoederen te behouden en te versterken.

We zijn te vaak te bescheiden over ons landelijk gebied. We kunnen er trots op zijn. Tachtig procent van de Enschedeërs maakt gebruik van die 14.000 hectare buitengebied. Maar twintig procent gebruikers komt van buiten. Dat kan wel beter, vindt de wethouder die juist de toeristische- en recreatieve aantrekkingskracht van het landelijk gebied wil vergroten.

LandbouwEn dan is er nog de landbouw. Samen met de boeren wil hij naar circulaire en dus duurzame landbouw. Dat is weliswaar landelijk beleid, maar Van Houdt wil zo n beweging stimuleren. Het zou toch mooi zijn om de producten van onze boeren in de eigen stad af te zetten. Dus een markt voor streekproducten te ontwikkelen , vult hij aan.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.