Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Schoolbestuurders houden het netjes tijdens protestmars in Enschede

449060 crayons 1209804 1920

Ruim honderd schoolbestuurders en onderwijzers hebben donderdag meegedaan aan de protestmars voor structureel meer geld naar het onderwijs. Ze hielden het, op weg naar het stadhuis, opvallend netjes.

Michel Hasselerharm | Tubantia

Hij is een beetje ongehoorzaam, deze Peter Blaauwbroek. De locatieleider van basisschool De Saller in Losser loopt in de Enschedese protestmars met een bord. Je wilt toch laten zien dat er echt iets moet gebeuren. Gelukkig loopt hij niet heel hard, want de tekst op het bord is vrij klein. En lang. De boodschap is verstopt in een vraag. Stapt u in een vliegtuig als de piloot niet is opgeleid om u veilig van A naar B te brengen?

Het gaat bovenal om de kinderen

Als het antwoord nee is, de boodschap overgekomen. Want dat is wel wat er straks in het onderwijs gebeurt als er structureel niet meer geld komt om de problemen aan te pakken als het lerarentekort en de werkdruk. Dan krijgen kinderen niet het onderwijs dat ze verdienen, vindt Blaauwbroek. Er wordt mij te veel nadruk gelegd op de noodzaak van hogere salarissen. Maar het gaat mij bovenal om de kinderen.

Daarom loopt hij hier deze donderdagmiddag in Enschede mee. In zijn eigen tijd. Omdat zijn school deze dagen niet meedoet aan de staking, maar Blaauwbroek het wel belangrijk vindt dat de boodschap naar buiten wordt gebracht. Het is belangrijk dat de politiek, maar ook de ouders snappen dat er echt iets moet veranderen.

Geen spandoeken en fluitjes
Vooraf hadden de organisatoren van de mars gevraagd het netjes te houden. Dus liever geen spandoeken of fluitjes. En ook niet midden op straat gaan lopen om het overige verkeer te hinderen. Het zou het algemeen sentiment ten aanzien van de onderwijsacties kunnen doen keren. De ruim honderd deelnemers aan de mars houden zich ook keurig aan die oproep. Een spandoek is er nog ('Trek ons uit het slob(p) Arie'). En het jongere deel van de demonstranten doet even een oproep om toch op straat te gaan lopen, maar daar wordt geen gehoor aan gegeven.

Staken niet het goede middel
De protestmars is georganiseerd door de Enschedese schoolbesturen voor zowel basis- als voortgezet onderwijs. Staken vinden wij op dit moment niet het goede middel", zegt Manon Ketz, bestuurder van het Stedelijk Lyceum. Maar we willen wel laten zien dat de zorgen over de kwaliteit van het onderwijs en de vraag om structureel meer geld terecht zijn.

Geld uit de tijd van het krijtbord
Eerdere acties hebben weliswaar wat extra geld opgeleverd, maar dat is bijlange na niet genoeg om alle problemen echt op te lossen, zegt ook Alfons Timmerhuis van stichting Consent met een dertigtal scholen in Enschede en omgeving. Kijk alleen naar het geld voor leermiddelen. Die zijn nog steeds op het niveau van toen er nog overal krijtborden in de klas hingen. Die zijn allang vervangen door digitale borden, maar de financiële middelen zijn nooit aangepast. Ketz: Het vak van docent is ook veel gecompliceerder geworden. Maar de erkenning daarvoor is er niet.

Hoge hakken thuis
Ook Ketz heeft het schoeisel aangepast aan de gelegenheid. Ik heb de hoge hakken maar thuis gelaten , lacht z. Want de hele route is wel zo'n drie kilometer lang. Die begint bij locatie Het Kottenpark van het Stedelijk Lyceum en loopt via onder meer Roombeek en over de Cultuurmijl naar het stadhuis. Burgemeester Onno van Veldhuizen was verhinderd om de demonstranten op te vangen, maar sprak ze wel toe vanaf een beeldscherm. De mars werd afgesloten met het ondertekenen van een gezamenlijke verklaring, waarin het Rijk wordt opgeroepen om eindelijk echt eens echt over de brug te komen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.