Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Poëzieweek Enschede: Spoken word en een wandeling langs straatgedichten

449081 poezie

Het houdt het midden tussen rap en dichtkunst. Spoken word. Hoe indrukwekkend en melodieus dat kan zijn, laat Manu van Kersbergen zien.

Marjon Kok | Tubantia

Voor het eerst valt de poëzieweek, die vandaag begint, in Enschede tegelijk met de landelijke week. En voor het eerst is het hippe genre spoken word toegevoegd. Niet alleen omdat de organiserende Stichting Literaire Manifestaties Enschede deze dynamische vorm van dichten omarmt, maar ook omdat poëzie ook heel erg van nu is. Het is prachtig en inspirerend om te zien. Net even anders dan rap en zeer aansprekend voor jongere doelgroepen , zegt Trudie Lucardie van de SLME.

Skyline van Luchtkastelen
Vandaar ook de keuze om de Amsterdamse rapper, dichter en woordkunstenaar Manu van Kersbergen vanavond in poppodium Metropool neer te zetten. Wie zijn Skyline van Luchtkastelen op YouTube ziet en hoort, weet dat dat een omgeving is die zeer past. Op de avond in Metropool is overigens ook ruimte voor spoken word uit deze regio. De Twentse artiesten Ivo Kleineschaars, Chelsea Oost, Daniela Kara en Yo-ey laten het achterste van hun tong laten zien en voor onontdekt talent is er de open mic .

Meer spoken word
Stadsdichter Jos Eertink belooft tijdens de poëzieweek (5 februari, Vestzaktheater, toegang gratis) vernieuwing, binnen de traditie van de keuze van de stadsdichter . Ook hij heeft spoken word en gasten vanuit elke kunstdiscipline. Ben Coelman van de Nederlandse Reisopera, kunstenares Annelien Dam en Mark Drenth, filmprogrammeur van Concordia, maar ook Jan Bruins, de stadionspeaker van FC Twente, en Gemma Boon, de eerste directeur van Museum Buurtspoorweg.

Straatpoëzie

Nieuw is ook de wandeling langs de gedichten op de muren van de stad. Oud-stadsdichter Margót Veldhuizen trakteert zondagmiddag op de verhalen. Zoals die in de Stadsgravenstraat, ooit een initiatief van Harry Lindeman, die er een aantal panden bezat. Muurgedichten moesten het straatje mooier maken. Hij benaderde de Dichters In Enschede gedichten te schrijven met als thema de Stadsgravenstraat en plaatste poëzie van Willem Wilmink en Jules Deelder. Dat was zo n tien jaar geleden, langzaam verdwijnen de letters door weersinvloeden.

Overigens blijft ook de traditie in de Enschedese poëzieweek, met het programma Poëzie, muziek & film. Voor het volledige programma: slme.nl.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.