Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Zorg omarmt technologie op e-health en innovatiemarkt MST

449100 ehealth

Een 3D-geprinte schedel, een vest dat je ademhaling ondersteunt of een sok die Parkinsonpatiënten normaal kan laten lopen. Technologie en zorg, dat is het uitgangspunt van de e-health en innovatiemarkt in ziekenhuis Medisch Spectrum Twente in Enschede. MST organiseerde de markt donderdag voor de tweede keer, samen met Saxion en Universiteit Twente. Een ronde langs de stands levert verbazingwekkende verhalen op.

Niels Veurink | 1Twente

In het midden van de lange gang op de begane grond van MST staat een tafel met daarop een 3D-printer. Daarin wordt laag voor laag een schedel geprint. Naast de printer liggen allerlei andere soorten geprinte botten. Biomedisch technoloog Mark van Kooten pakt een heup op en vertelt dat artsen zich beter kunnen voorbereiden door voorafgaand aan een operatie al een geprint model te zien van het bot dat ze later gaan opereren.

Bij een tafel ernaast staat zijn collega Hizirwan Salim met een speciale bril van techbedrijf Aryzon. Met een blik door de bril laat de biomedisch technoloog zien dat hij de modellen van botten ook digitaal tevoorschijn kan toveren. Als een patiënt de bril opzet ziet hij over de zichtbare werkelijkheid heen bijvoorbeeld zijn eigen schedel geprojecteerd. De arts kan dan dingen aanwijzen en zodoende veel inzichtelijker maken voor patiënten hoe hij gaat opereren.

Sokken tegen Parkinson
Onderzoeker Emilie Klaver vertelt over sokken en horloges met een trilfunctie zoals in telefoons wordt gebruikt. De trilling verlicht de symptomen van Parkinson. Een filmpje met een Parkinsonpatiënt die de tril-sok draagt laat zien dat de man geen schokkerig loopje meer heeft met zogenaamde bevriezingsverschijnselen. Hij blijft niet bij elke stap aan de grond gekluisterd staan, maar loopt als een gezonde man.

Vest tegen astmaKinderen met astma hebben last van ademhalingsproblemen. Een fysiotherapeut kan ze helpen door te voelen hoe het kind ademt en met zijn hand op het lichaam te duwen om zodoende de ademhaling te reguleren. Die functie kan nu worden overgenomen door een vest, laat onderzoeker Pascal Keijzer zien. Het kledingstuk meet het ademritme en reageert door te spannen of ontspannen, waardoor het kind wordt geholpen.

Opleiding
Ook in het opleiden van ziekenhuispersoneel wordt steeds meer technologie gebruikt, zo laat opleidingsadviseur Evelien de Vos zien. Op haar smartphone toont ze een spel waarin meerkeuzevragen worden gesteld over een casus. Op een leuke manier leren, terwijl je rustig op de bank zit. Daarnaast laat ze een groot scherm zien met een bovenaanzicht van een ziekenhuis-afdeling. Op het scherm kan een brand op de afdeling worden gesimuleerd. Personeel kan zo op een interactieve manier een ontruiming oefenen.

Organisator Marjolein Brusse kijkt met een goed gevoel terug op de dag. De standhouders waren erg positief over de wisselwerking tussen patiënt en professional. De epidemioloog van MST hoorde ook veel positieve reacties van bezoekers gehoord. De mensen zijn benieuwd wanneer ze de technologie kunnen gebruiken, ze willen ermee aan de gang.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: still video
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.