Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

AUDIO | Rijksmuseumdirecteur Odding: "Dit is een hele vervelende situatie"

449172 rijksmuseum twenthe

Rijksmuseum Twenthe is voor 3 miljoen euro opgelicht. Het museum kocht in 2018 een schilderij van John Constable over van de Engelse kunsthandelaar Dickinson, maar maakte het aankoopbedrag van krap 3 miljoen over naar een rekening in Hong Kong. En dat was niet de rekening van de verkopende partij, maar van hackers die zich onopgemerkt in het gesprek met de verkoper hadden gemengd. Wij spraken directeur van Rijksmuseum Twenthe Arnoud Odding over de zaak.

Redactie | 1Twente

Hoe voelt u zich hierbij?
Dit is een hele vervelende situatie. We zijn al 18 maanden bezig om het probleem op te lossen. Het is echt heel vervelend, je hebt een prachtig schilderij, dat wil je kopen. En dan lijkt er op het laatste moment zoiets vreselijk fout te gaan.

Hoe komt zo'n schilderij in jullie bezit?
Dit schilderij hebben we voor het eerst gezien in 2018 op de kunstbeurs Tefaf in Maastricht, een hele grote kunstbeurs. We hebben een hele belangrijke collectie schilderijen van de zeventiende eeuw tot nu op het gebied van landschappen. Constable is daar heel belangrijk in geweest, heeft enorme invloed gehad op veel andere kunstenaars die na hem kwamen. Het was dus een hele waardevolle aanvulling op onze collectie.

En wat gebeurt er nadat jullie het schilderij op zo'n beurs zien?
Dan volgt een hele complexe onderhandeling waarbij het gaat over de prijs, de financiering en deskundigen die ernaar moeten kijken en hun mening geven. Op een gegeven moment staan alle seinen op groen: dan is het een goed schilderij, hebben we een prijs waar iedereen tevreden mee is en hebben we financiering. Daarna komt het moment van de factuur.

De betaling gaat blijkbaar niet handje contantje of met een Tikkie?
Nee, niet met een Tikkie.. We willen de zaken goed op papier hebben. Dus we vragen om een factuur te sturen. Die factuur komt binnen via e-mail. Op dat moment lijkt het er op dat een criminele bende de communicatie overneemt en er tussenin gaat zitten. Dat wordt een 'man in the middle attack' genoemd. Hierbij doet de criminele bende zich in de richting van de kunsthandelaar voor als het museum en spreekt de bende tegen het museum alsof het de kunsthandelaar is.

Hoe kan zoiets gebeuren?
In het algemeen betekent dit dat één van de twee partijen gehackt is.

En die partij is niet het Rijksmuseum Twenthe?
Klopt. Wij hebben daar uitgebreid onderzoek naar laten doen en onze e-mailomgeving is heel veilig. Alle updates zijn altijd doorgevoerd en we hebben geen hackpogingen aan onze kant kunnen waarnemen.

Hoe zit het nou met die afgewezen claim?
Er is nog niet inhoudelijk naar de zaak gekeken. Er werd alleen maar een claim die wij hebben ingediend bij de rechtbank en een claim die we hebben aangepast, de aanpassing op die claim vond men niet goed genoeg geformuleerd. We gaan nu dus die claim opnieuw bekijken en we gaan kijken hoe we hiermee doorgaan. Maar het moge duidelijk zijn dat we het hier niet bij laten zitten, er is nog niet inhoudelijk gekeken naar deze hele materie.

Waarom wordt het schilderij nog niet tentoongesteld worden?
Wij hebben besloten dat we dat niet doen. Het leek ons niet nodig om nu onnodig confronterend te zijn. Ik heb liever dat we dit schilderij te zijner tijd laten zien, op het moment dat alle kou uit de lucht is. Dan hebben we een feestelijk moment om het werk te laten zien.

Hoe kan zoiets in de toekomst voorkomen worden?
Ik kan niets zeggen over of wij nu extra maatregelen treffen. Maar wat ons betreft is er aan onze kant niks fout gegaan en is er dus ook geen aanleiding voor extra maatregelen.

Bedankt voor de toelichting en veel succes met het het vervolg van deze zaak.
Graag gedaan. Gaat lukken hoor, bedankt!

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Archieffoto: Frans Nikkels.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.