Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Samenwerking met Duitse ziekenhuizen kan levens redden, maar makkelijk is het niet

455040 962893

Samenwerken met Duitse ziekenhuizen en delen van de ic-capaciteit kan mensenlevens redden. Dat zegt Onno van Veldhuizen, burgemeester van Enschede en voorzitter van de Veiligheidsregio Twente. Maar makkelijk is het niet, dit is echt nationaal geregeld.

Rick Plantinga & Kelly Adams | Tubantia

Nu de druk op de intensivecareafdelingen in de Nederlandse ziekenhuizen toeneemt, is het logisch om te kijken naar de mogelijkheid om samen te werken met Duitse ziekenhuizen. Zeker in Twente, waar in de grensstreek diverse ziekenhuizen zijn, zegt Van Veldhuizen. Ik wil kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen.

Duitsland wil verdubbelen
Duitsland heeft veel meer ic-bedden per inwoner dan Nederland. Op dit moment hebben zij 20.000 ic-bedden met beademingsapparatuur. Daarmee heeft Duitsland voor elke 100.000 inwoners 24,4 ic-bedden met apparatuur.

In Nederland ligt dat aantal 3,5 keer zo laag (6,8 ic-bedden met apparatuur per 100.000 inwoners). Nederland komt daarmee in de buurt van andere Europese landen. Zo had Italië voor de coronacrisis 8,3 ic-bedden met apparatuur per 100.000 inwoners, en Groot-Brittannië 6,2.

Nederlandse ziekenhuizen hebben in totaal zo n 1150 ic-plekken, dat moeten er volgende week 1600 zijn (9,4 ic-bedden per 100.000 inwoners). Gesproken wordt over een verdubbeling naar 2300 ic-bedden, maar daarvoor zijn de ziekenhuizen afhankelijk van het binnenhalen van voldoende beademingsapparatuur.

Regionale cijfers
Twente en de Achterhoek zijn in staat het aantal bedden voor de intensive care te laten groeien tot 100, zei MST-topvrouw Sophia de Rooij vorige week. De helft van de bedden moeten bij het MST komen en de helft bij het ZGT en Santiz, met vestigingen in Winterswijk en Doetinchem. Het MST heeft er nu 27.

De Euregio-Klinik in Nordhorn heeft zeven ic-bedden die exclusief beschikbaar zijn voor coronapatiënten en nog eens 33 bedden voor personen met mildere klachten. Indien nodig kan dit aantal verdriedubbeld worden. In het Duitse district Borken - dat loopt van Doetinchem tot Enschede - zijn ongeveer zeventig ic-bedden, Ahaus heeft er 30, Gronau 15. Aangezien we verwachten dat het aantal patiënten verder zal toenemen, zal de bedcapaciteit stapje voor stapje worden uitgebreid , zegt Gerd Eckstein van het district Borken.

Opvallend is dat het aantal coronadoden in Duitsland relatief laag is. Het land had volgens de officiële cijfers woensdag 149 doden op 31.554 besmettingen. Dit wordt onder meer verklaard door het hoge aantal tests dat zij uitvoeren - het aantal is opgeschroefd naar een half miljoen per week. Daarnaast zijn veel geteste patiënten relatief jong. Zij hebben dus vaker milde klachten.

Geen samenwerking met Duitsland
Ondanks het grote verschil met het aantal Duitse ic-bedden richt het MST zich niet op een eventuele samenwerking. Het beleid in Duitsland is anders dan in Nederland. We hebben nu geen samenwerking, omdat dat op dit moment onevenredig veel werk kost. Daarom wordt gekozen voor regionale samenwerking.

Een samenwerking met Duitsland is moeilijk, onder meer omdat Twente grenst aan twee Duitse deelstaten met elk hun eigen bestuur, erkent Van Veldhuizen. Maar nu we te maken hebben met een pandemie is het goed de mogelijkheden van grensoverschrijdende samenwerking te onderzoeken. Daarom wil hij het agenderen en op korte termijn met Duitse collega s bespreken. Waarbij Van Veldhuizen wel benadrukt dat dit niet op korte termijn is te regelen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.