Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Een speciale drone voor humanitaire hulp

Een brand in een vluchtelingenkamp, een aardbeving in Chili of een tsunami in Azië. Het zijn allemaal humanitaire crises. Elke keer wordt erover nagedacht hoe we slachtoffers kunnen helpen. Het Aerobotic Tech Team Twente (A3T) wil juist deze problemen oplossen en heeft nu een drone ontwikkeld die zelfstandig naar deze gebieden kan vliegen en medecijnen of EHBO-koffers kan afleveren.

Dinsdag ging de drone van het A3T-team voor het eerst de lucht in. Voorwaarde: het moet door de technische keuring, de zogenaamde ‘ground control’. “Er wordt getest in hoeverre de drone stevig is, of de bedrading goed is, of het veilig kan vliegen”, aldus Dick Dekker, technische manager van het team. “Daarnaast hebben we nog de pre-flight test. Alle motoren worden gecheckt, de aansturing van de motoren en het draaimechanisme om vooruit te vliegen.”

De eerste test op de late dinsdagmiddag was een succes. “Ons concept werkt en nu moeten we nog de transitie goed krijgen”, vertelt de technische manager.

De drone is gemaakt voor medische doeleinden. In de drone zit een medisch pakketje met daarin een EHBO-kit en twee bloemzakken. “Die bloemzakken kunnen worden vervangen door alles. Het is op dit moment nodig om het gewicht na te bootsen”, aldus Dekker.

Als alles goed gaat met de tests wil het team volgend jaar naar Malawi. “In Malawi hebben ze fietsambulance die naar locaties fietsen”, legt Dekker uit. “Maar je hebt er ook heel veel overstromingen waardoor de kleine dorpjes vaak worden verplaatst.”

Juist in dit soort momenten kan de drone van het Enschedese team worden gebruikt. “Naast het bezorgen, kan de drone ook gebieden scannen. Deze informatie geeft ze door en weten de ambulances waar ze moeten zijn”, vertelt Dekker.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.