Verkeer
Stuur appje
Zoek

Stadions tóch weer vol dankzij Hestia uit Losser?

Naamloos 3
Grolsch Veste, Vak P - straks weer gevuld?
Beeld: Lars Smook, 1Twente

Hestia is een van de winnaars van de ‘Small Business Innovation Research Sportevenementen’, een pot geld voor onderzoek naar mogelijkheden om sport veilig en toegankelijk te maken tijdens de COVID-19-plaag. De Losserse onderneming, die eerder al het nieuws haalde met sneltesten en alternatieve teststraten, gaat een slimme IT-omgeving ontwikkelen waarmee organisatoren van evenementen veilig (veel!) publiek toe kunnen laten.

FC Twente - Heracles in een leeg stadion. Geen publiek in Thialf. FBK-Games in een holle klankkast. Een EK zonder publiek. Het zijn spookbeelden die werkelijkheid zijn geworden of dreigen te worden. Een handvol Belangrijke Instituten (waaronder de ministeries van EKS en VWS) startte een competitie voor slimme oplossingen van kleine bedrijven. Veertien winnaars, onder wie Hestia, kregen vijfentwintigduizend Euro voor een haalbaarheidsstudie.

Hestia had al een concept ontwikkeld voor een IT-platform, vertelt directeur Xander Schurink. “Ik werd benaderd door het ministerie, dat op zoek was naar manieren om sport toch breed toegankelijk te houden.” Dat platform is een instrument om in kaart te brengen welke corona-risico’s er zijn bij het toelaten van publiek en daar op te kunnen sturen.

DSCF1777
Xander Schurink bij de kick-off van een snelteststraat in samenwerking met VNO-NCW
Beeld: Lars Smook, 1Twente

“De software bestaat uit drie modules”, licht Schurink toe. “De eerste is een online-triage, zoals we die met onze teststraten ook doen.” Zo’n triage is in essentie een vragenlijst aan de hand waarvan een eerste inschatting wordt gemaakt van de kans dat de invuller corona heeft. “De tweede module bestaat uit een set van alle mogelijke corona-testen waaruit een selectie wordt gemaakt op basis van het risicoprofiel van de desbetreffende locatie.” Dat laatste lijkt de crux.

Veiligheidsregio’s en het kabinet stellen corona-regels op. Sportaccommodaties en evenementenlocaties verschillen van elkaar. De risico’s op besmetting in een open FC-Twentestadion zijn anders dan in een afgesloten Gelredome; de Zwarte Cross is niet vergelijkbaar met een voetbalstadion. Daarbij hebben verschillende organisaties verschillende wensen en eisen voor hoe snel, hoeveel, hoe lang en wanneer publiek wordt toegelaten en weer naar huis gestuurd. Het is precies de puzzel van al die variabelen die bepaalt wanneer er een groene vlag gehesen kan worden.

Daar komt nog een factor bij: bij een bepaald percentage dat immuun is, ontstaat er groepsimmuniteit. Weet je dan ook waar mensen zitten van wie je weet dat ze immuun zijn of geen corona hebben, dan is dat nogal bepalend voor hoeveel zekerheid je hebt dat er geen besmettingen plaats gaan vinden. Het is precies die informatie die de IT-omgeving van Hestia wil bieden. Organisaties krijgen een dashboard - de derde module - met alle metertjes en lampjes die nodig zijn om te kunnen bepalen welk publiek veilig toegelaten kan worden, hoeveel en waar dat moet gaan zitten en hoe het veilig binnenkomt en weer naar buiten kan.

Met de vijfentwintig mille gaat Hestia onderzoeken in hoeverre deze IT-toepassing haalbaar is. In een eventuele tweede fase wordt het concept verder ontwikkeld. En met een beetje mazzel… Met een beetje mazzel hebben we dan volgend jaar toch een EK met publiek.

Vanmiddag spreken we Xander Schurink in 1Twente Vandaag, ook over snelteststraten en de plotselinge haast met het valideren van diverse coronatesten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.