Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Shania uit Hengelo staat op voor jongeren met psychische problemen

Drie uur lang op een bierkrat staan, de 21-jarige Shania Nevels uit Hengelo gaat dat zaterdag doen. De Hengelose doet mee aan de landelijke actie Last Man Standing, waarbij aandacht wordt gevraagd voor psychische problemen onder jongeren. Bij 1Twente Vandaag vertelde ze over haar actie.

Dat veel jongeren kampen met mentale problemen blijkt uit de cijfers; één op de vijf jongeren geeft aan 'wel eens mentale klachten te ondervinden'. Het CBS zegt dat één op de twaalf mentaal ‘ongezond’ is. Ondanks dat het veel voorkomt, heerst er nog steeds een taboe op het onderwerp: “Niet iedereen praat er over”, zegt Shania Nevels. Dat heeft mede te maken met onbegrip: "Mensen denken: ‘Je kunt toch wel je bed uitkomen en je dag doorkomen?’, maar dat lukt niet altijd.”

““Ze denken: ‘Je kunt toch wel je bed uitkomen en je dag doorkomen?’, maar dat lukt niet altijd.””

Shania heeft een trui aan met de tekst 'Mijn glimlach is het waard'. Het is haar lijfspreuk geworden. “Ik ben vroeger gepest en daarom is het voor mij nu heel moeilijk om complimenten te ontvangen. De laatste tijd krijg ik vaak te horen dat ik een mooie glimlach heb. Toen ben ik begonnen met mijn platform Mijn Glimlach.”

Door het pesten kreeg de Hengelose zelf last van mentale klachten. “Ik heb het zelf wel bespreekbaar gemaakt, maar het was een hele stap om er over te praten.” Ze vindt dat er meer aandacht moet worden besteed aan mentale gezondheid, vooral in het onderwijs. Als er íets is dat ze zou willen veranderen aan deze wereld is het dat mensen iets langer nadenken voor ze iets zeggen en wát ze tegen iemand anders zeggen. Als ik dát zou kunnen veranderen..."

Shania Nevels Ernst Bergboer
Beeld: Ernst Bergboer

Om geld op te halen voor het goede doel gaan in heel Nederland mensen op een paal, kratje, krukje of boomstronk staan. Drie uur lang staan ze om aandacht te vragen voor mentale gezondheid. De opbrengst gaat naar MIND, een organisatie die zich inzet voor jongeren met psychische problemen.

Wil je de actie van Shania ook steunen? Doneren kan via deze link.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.