Verkeer
Stuur appje
Zoek

Creatievelingen krijgen fiks bedrag voor een honk in Hart van Zuid

Light bulb 3104355 1280
Creatieve broedplaatsen zijn plekken waar creatieve ondernemers, kunstenaars, gamers en muzikanten samenwerken in vernieuwende projecten.
Beeld: Colin Behrens via Pixabay

Hengelo krijgt een creatieve broedplaats in Hart van Zuid. Twee weken nadat bekend is geworden dat 'Oogst', dat is de naam van het Hengelose samenwerkingsverband, een bedrag van ongeveer 100.000 euro krijgt toegewezen, kan nu worden nagedacht over de precieze invulling van de broedplaats. Dit hangt mede af van de locatie.

Woordvoerder Pascal Huisintveld: "We zijn in gesprek met de gemeente over een tijdelijke locatie in Hart van Zuid. Dit is een groot gebied, waar nog veel ontwikkeling gaande is", aldus Oogst. Een mogelijke plek is de kavel op de hoek Langelermaatweg/Laan Hart van Zuid, tegenover de kringloopwinkel.

Het projectplan van Oogst bevat verschillende onderdelen en ideeën, die de komende tijd verder uitgewerkt zullen worden. Huisintveld: "Zowel dit plan als de groep van initiatiefnemers is slechts een vertrekpunt en staat door haar vorm continu open voor nieuwe initiatieven, partners en ideeën. Wij zien het plan als een bijdrage voor de stad Hengelo en de regio Twente die wij cultureel, creatief en innovatief op een duurzame manier tot een hoger niveau willen brengen."

“'Ze hebben bewezen 'dingen' voor elkaar te kunnen krijgen'”

Wethouder Mariska ten Heuw denkt dat Oogst een waardevolle bijdrage kan leveren aan de verdere ontwikkeling van Hart van Zuid. "Oogst is erin geslaagd om krachten vanuit verschillende partijen te bundelen en samen te brengen. Stuk voor stuk partijen die zeker geen onbekende voor ons zijn: ze hebben in Hengelo en in Hart van Zuid bewezen ‘dingen’ voor elkaar te krijgen, met een enorme energie en doorzettingskracht. Vanuit de gemeente vervullen we daarbij graag een faciliterende rol", aldus Ten Heuw.

Creatieve broedplaatsen zijn plekken waar creatieve ondernemers, kunstenaars, gamers en muzikanten samenwerken in vernieuwende projecten. Het gaat om de verbinding tussen kunst en technologie. Belangrijkste doel van de subsidieverstrekking is die talenten aan Twente binden en ze hier houden. Elf instellingen en ondernemers in Twente harkten een bedrag van 40.000 tot 150.000 euro aan subsidie binnen. Veertig aanvragen uit de regio vielen buiten de boot. Zij kunnen in juni 2021 in de herkansing: dan is er nog een dikke miljoen te verdelen.

Het Rijk heeft Regio Twente gevraagd in totaal 2,1 miljoen te verdelen onder creatieve broedplaatsen. De eerst 820.000 euro is nu verdeeld, volgend jaar volgt de resterende 1,28 miljoen euro. De andere 'winnaars' in deze eerste ronde zijn afkomstig uit alle Twentse gemeenten met uitzondering van Haaksbergen, Borne en Rijssen-Holten.

icon_main_info_white_glyph

Partners

Binnen Oogst werken samen: Gebouw 16, Stichting In Wording, Ton Nieuwenhuis, Skatelab, Storkiaan, Metropool, Jord Schoppink en Pascal Huisintveld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.