Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Romee begeleidt mensen met muziektherapie: ‘Niet alleen ouderen, maar zelfs baby’s’

Als het lichamelijk of psychisch evenwicht is verstoord, kan muziektherapie vaak helpen om dit evenwicht weer te herstellen. Psychische problemen, dementie of de ziekte van Parkinson zijn voorbeelden waarbij muziektherapie de klachten kan verminderen. Romee Abrahams-Janssen is zo’n muziektherapeut en probeert mensen met haar speciale methode te helpen.

Romee is sinds anderhalf jaar bezig met haar muziektherapie. Sindsdien helpt ze allerlei mensen met hun klachten. “Wat muziek met het brein doet, is geweldig. Muziektherapie reageert juist op de delen van het brein die nog intact zijn.” Ze noemt het voorbeeld van een cliënt met niet aangeboren hersenletsel. “Deze meneer komt vaak met zijn vrouw. En dat maakt heel veel emoties los. Soms wordt er zelfs de liefde verklaard”, vertelt Romee.

Maar de gediplomeerde muziektherapeut weet ook dat nog veel mensen denken dat tijdens een therapie alleen maar gezellige liedjes worden gespeeld. “Maar er zit echt een wetenschap achter”, maakt Romee duidelijk. “Als muziektherapeut observeer jij en zoek je naar manieren om bepaalde problemen bij mensen op te lossen. De effecten in het brein zijn enorm als we naar muziek luisteren.” En die effecten worden zelfs bij een baby al zichtbaar. “Ik begeleid niet alleen ouderen, maar ook kinderen met een verstandelijke beperking of volwassenen met depressie of dementie”, ligt Romee toe. Elke sessie is daarom een stukje maatwerk. “Maar het is een heel dankbaar werk.”

Romee Abrahams Janssen Ernst Bergboer
Muziektherapeut Romee Abrahams-Janssen.
Beeld: Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.