Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Ridderorde voor MST-pionier Tineke Duijts, steun en toeverlaat voor patiënten met bloedziekte

20221126 Tineke Duijts Ridder Oranje Nassau met Arjan Kampman foto 1 Twente Niels Veurink
Tineke Duijts ontving de onderscheiding van loco-burgemeester Arjan Kampman
Beeld: 1Twente

Ze was de steun en toeverlaat voor patiënten met een bloedziekte die in ziekenhuis MST in Enschede werden behandeld en deed ook veel voor de hematologie achter de schermen. Tineke Duijts zwaait volgende week officieel af als verpleegkundig specialist en gaat met pensioen, maar werd zaterdagavond op de valreep van haar carrière verrast met een onderscheiding voor haar werk. Tijdens haar afscheidsdiner is Duijts benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De Koninklijke Onderscheiding kreeg ze uitgereikt door loco-burgemeester Arjan Kampman in restaurant Joann in Enschede.

Het lijstje met haar verdiensten is lang. Duijts werkte meer dan 45 jaar als verpleegkundige, hoofdverpleegkundige maar bovenal de laatste 25 jaar als verpleegkundig specialist hematologie. Dat specialisme houdt zich bezig met ziekten van het bloed, beenmerg en de lymfeklieren.

“Haar werk deed ze altijd met veel toewijding en empathie”

Pionier in Nederland

Als één van de eerste verpleegkundigen in Nederland ontwikkelde Duijts zich tot verpleegkundig specialist binnen de hemato-oncologie, waarbij ze te maken kreeg met mensen die leden aan ziektes als leukemie of lymfeklierkanker. Daarmee baande ze een weg voor veel andere verpleegkundigen.

Haar werk deed ze altijd met veel toewijding en empathie, luidt de onderbouwing voor de onderscheiding. Voor veel patiënten was ze zodoende tot grote steun. Ze was bovendien een vraagbaak voor de patiëntenvereniging Hematon en organiseerde samen met die vereniging bijeenkomsten in de regio.

Het moment van de benoeming:

Goede zorg dichtbij huis

Ook achter de schermen was Duijts zichtbaar. Zo was ze de spil in de samenwerking vanuit MST met het Leids UMC als het gaat om stamceltransplantatie, toegepast bij de behandeling van bloedziekten. Hierdoor konden patiënten die in Twente of de Achterhoek wonen en in Leiden werden getransplanteerd goede zorg toch dichtbij huis krijgen.

Op onbetaalde basis deed ze veel voor de Vereniging van Oncologie Verpleegkundigen, de Nederlandse Vereniging voor Hematologie, HOVON en klinisch onderzoek voor patiënten met een kwaadaardige bloedziekte. Ook was ze een van de twee initiatiefnemers voor het jaarlijks terugkerende congres voor verpleegkundigen tijdens het Dutch Hemotology Congress.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.