Verkeer
Weer
Zoek
Nieuws
Hengelo

Politie bevrijdt vrijwel blinde Hengelose die jarenlang werd uitgebuit door drugsverslaafde vriendin

20221109 hengelo blinde misbruikt RTV OOST NU GROOT
Paula werd onder mensonterende omstandigheden bevrijd uit haar eigen woning, maar maakt het intussen weer heel wat beter.
Beeld: News United

De politie heeft een 50-jarige vrouw uit Hengelo bevrijd, die jarenlang werd uitgebuit door haar drugsverslaafde vriendin. Sinds het slachtoffer jaren geleden werd getroffen door een hersenbloeding is ze vrijwel blind en lijdt ze aan afasie, waardoor ze uiterst moeizaam praat. Haar pgb-budget van tienduizenden euro's per jaar ging grotendeels op aan verdovende middelen.

De vrouw werd door haar vriendin en levenspartner jarenlang vastgehouden in haar eigen huurhuis in een woonwijk grenzend aan het Hengelose havengebied. Door haar handicap kon ze geen kant op.

Revalideren

Nadat het slachtoffer twaalf jaar geleden een hersenbloeding had gekregen, moest ze eerst maandenlang revalideren. Vervolgens trok haar vriendin, die ze kort daarvoor had leren kennen via een datingsite, bij haar in. De eerste zes jaar had de Hengelose nog wel contact met vrienden en familie, maar de laatste zes jaar kwam ze amper nog buiten. Ook al omdat ze door haar visuele handicap volledig afhankelijk is van anderen. Haar eigen huis werd gebruikt voor het dealen en het gebruiken van harddrugs.

Zowel familie, twee vriendinnen, haar mantelzorgers als de mentor en bewindvoerder van het slachtoffer hebben de afgelopen jaren meermaals alarm geslagen bij onder meer Veilig Thuis en het Zorgkantoor van zorgverzekeraar Menzis, maar vonden daar naar eigen zeggen geen gehoor.

Inval in woning

De zaak kwam uiteindelijk alsnog aan het rollen nadat een van de mantelzorgers een kennis inschakelde, die zowel de gemeente Hengelo als de politie wist te mobiliseren. Daarop werd een inval gedaan in de woning door de politie en een vertegenwoordiger van Veilig Thuis, waarbij het slachtoffer Paula werd bevrijd en op een veilig adres werd ondergebracht. Paula is vooral blij dat ze het kan navertellen: "Ik was erg opgelucht toen de politie zei dat ze me kwamen ophalen."

icon_main_info_white_glyph

Schriftelijke raadsvragen

PVV Hengelo heeft donderdag direct schriftelijke vragen gesteld over de kwestie aan het college van B en W. De partij wil onder meer weten of de gemeente een onderzoek gaat instellen naar de gebeurtenis. Zowel familie, twee vriendinnen, haar mantelzorgers als de mentor en bewindvoerder van het slachtoffer hebben de afgelopen jaren meermaals alarm geslagen bij onder meer Veilig Thuis en het Zorgkantoor van zorgverzekeraar Menzis. De partij vraagt zich af hoe het mogelijk is dat er niks met die signalen is gedaan. De PVV wil ook weten of er bij de gemeente Hengelo meldingen over de fraude van PGB zijn binnengekomen, door familie, vrienden, de buurvrouw en mantelzorgers en wat de gemeente gaat doen om Paula te helpen.

Lees hier het hele verhaal van RTV Oost-journalist Jan Colijn

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.