Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Beckum

Beckum geeft met behoud school signaal af aan starter

Bleek beckum
De Beckumse school heeft momenteel 90 leerlingen, volgend schooljaar nog maar 75 en de verwachting is dat dat aantal de komende jaren verder daalt.
Beeld: Dr. Schaepmanstichting

Basisschool De Bleek blijft bestaan. De ouders werden vanmorgen 'bijgepraat' per brief. De Beckumse school heeft momenteel 90 leerlingen, volgend schooljaar nog maar 75 en de verwachting is dat dat aantal de komende jaren verder daalt. Beckumers hoeven echter niet bang dat te zijn dat het aantal leerlingen de komende jaren onder een kritische grens komt, waardoor de school zou moeten sluiten.

Van 4 naar 3 groepen

Er is een vorm gevonden waarbinnen de school kan blijven bestaan. Locatieleider Ellen Wolkotte legt uit: "Het is financieel niet mogelijk om het huidige aantal groepen overeind te houden voor 75 leerlingen, maar door de leerlingen over drie groepen te verdelen kan de school blijven bestaan. Bij de creatieve vakken, bij muziek, gymnastiek en de zaakvakken kunnen ze samen aan de slag, bij rekenen, taal en lezen zullen de leerlingen vanzelfsprekend de instructies krijgen die horen bij hun leerjaar en hun ontwikkelingsniveau. We werken nu trouwens met vier groepen (combinatieklassen met daarin twee leerjaren, red.), dus dan is de stap naar drie niet enorm groot."

icon_main_info_white_glyph

Opheffingsnormen

De opheffingsnorm is niet voor alle basisscholen hetzelfde. Dit is afhankelijk van de leerlingdichtheid in een gemeente. In dichtbevolkte gebieden kan een basisschool met meer dan 200 leerlingen al met sluiting worden bedreigd. Terwijl voor een school in een zeer dunbevolkte gemeente de minimale norm van 23 leerlingen geldt. Per 1 augustus 2018 gelden deze opheffingsnormen voor het basisonderwijs. Een schoolbestuur van een basisschool met te weinig leerlingen kan soms een beroep doen op een uitzonderingssituatie. De school hoeft dan niet te sluiten. Een van die situaties is dat de school de enige is binnen een straal van 5 kilometer. De school moet dan wel ten minste 50 leerlingen tellen. Bron: rijksoverheid.nl

Nieuwbouw

In Beckum wordt al vele jaren gepraat over nieuwbouw om te voldoen aan de grote vraag onder met name starters. Het is geen toeval dat het nieuws over de school vandaag bekend wordt; vandaag wordt namelijk ook duidelijk of er gebouwd kan gaan worden op veld 3 van TVO. De leden gaan daar vanavond over stemmen. Als de leden instemmen, duurt het nog jaren voor de eerste woningen er staan, laat staan dat er ooievaars in de voortuin staan. Om rust te creëren bij deze aanstaande bewoners komt het nieuws over de school als geroepen.

Ellen Wolkotte: "Met het nieuws over het openhouden van de school willen we een signaal afgeven aan de jonge mensen die twijfelen of ze in Beckum willen blijven. Bij het maken van die keuze speelt de aanwezigheid van een basisschool natuurlijk een grote rol."

“Met het nieuws over het openhouden van de school willen we een signaal afgeven aan de jonge mensen die twijfelen of ze in Beckum willen blijven.”

School in het groen

De Bleek noemt zichzelf 'een IKC in het groen'. Wolkotte: "Dat is wat ons uniek maakt. We geven heel veel les buiten. Van alle scholen van de Dr. Schaepmanstichting is De Bleek daarin het verst. We hebben dan ook het geluk dat we rond de school alle ruimte hebben om buitenonderwijs aan te bieden. En dan gaat het niet alleen om lessen over de natuur of gymlessen, maar we laten de kinderen ook rekenen en spellen in de buitenlucht. Denk aan al lopend de tafels oefenen of een meerkeuze-oefening doen, waarbij ze naar het juiste antwoord toe moeten rennen."

De school zal ongeveer 1 fte gaan inleveren, maar dat wordt opgevangen binnen de stichting. Met andere woorden: er zullen geen ontslagen vallen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.