Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gymleraar jaagt kinderen van de bank af in de meivakantie

Door de coronamaatregelen zijn we minder gaan bewegen. Vooral jonge kinderen scoren slecht. En door minder te bewegen, holt ook hun mentale gezondheid achteruit. Errol Herder weet daar alles van hen. Hij is niet alleen locatieleider van basisschool 't Zeggelt in Enschede, maar verzorgt ook gymlessen bij de Hengelose Gymnastiek Vereniging. Hij wil de Hengelose jeugd in de meivakantie massaal in beweging krijgen. Herder was vrijdag 9 april te gast bij 1Twente Vandaag.

'Kinderen worden minder rijk in hun bewegingen'

"Ik zie het op mijn eigen school. Kinderen zijn het afgelopen jaar niet zozeer dikker geworden, maar wel minder rijk in de bewegingen die ze kunnen maken. En het is algemeen bekend dat voldoende bewegen essentieel is voor het goed kunnen leren. Het is een trend die al eerder is ingezet, onder meer doordat kinderen veel meer zijn gaan gamen, maar corona heeft het beslist verergerd. Daartegenover staat gelukkig wel het succes van trampolineparken en je ziet ook steeds meer trampolines in tuinen", aldus Errol Herder.

“Het is algemeen bekend dat voldoende bewegen essentieel is voor het goed kunnen leren.”

'Liefst in de eigen wijk'

Hij wil maar zeggen: kinderen willen best bewegen, als ze de kans maar krijgen. En hij wil de Hengelose kinderen die kans bieden in de meivakantie. Het liefst in of bij een wijkcentrum in de eigen wijk, zodat kinderen er lopend of op de fiets naar toe kunnen. Hij heeft ze inmiddels allemaal benaderd: "Er zijn er nu een paar die hebben toegezegd mee te doen, maar een aantal durft het vanwege corona nog niet aan. Da's jammer. Ik heb er begrip voor, maar we bieden hen aan mee te denken over hoe we dit zo veilig mogelijk kunnen doen. Hopelijk kan ik ze daarmee toch over de streep trekken."

icon_main_info_white_glyph

Vakantiespelen

Hengelo heeft een jarenlange traditie van vakantiespelen. De meeste wijkcentra verzorgen deze tijdens alle schoolvakanties. Kinderen worden vermaakt met sport en spel, maar ook met culturele workshops en activiteiten waarbij ze in groepen dingen moeten maken. Dat kan een bouwwerk zijn, maar ook een theaterstuk. "Het zou toch geweldig zijn om met zo'n groep in één week tijd een voorstelling in elkaar te zetten voor de bewoners van een verzorgingstehuis en die dan op te voeren op een grasveld bij dat tehuis, zodat zoveel mogelijk ouderen ervan kunnen genieten?" Afgelopen jaar viel een groot deel van de traditionele vakantiespelen vanwege corona in het water. Errol Herder wil de draad nu weer oppakken en hoopt dat zoveel mogelijk wijkcentra en kinderen vanaf 26 april meedoen. Liefst beide weken van de vakantie.

Sponsoren en vrijwilligers gezocht

Naast wijkcentra zoekt Herder ook vrijwilligers en sponsoren. "De Hengelose Gymnastiek Vereniging, waarvoor ik de coördinatie van de lessen verzorg, heeft wel vrijwilligers die kunnen meehelpen, maar liever betrek ik er mensen uit de wijken bij. Het liefst mensen die nu door de crisis in een sociaal isolement zijn geraakt. Tiener, twintigers, maar ook ouderen. Iedereen die wil helpen, kan een Whatsapp sturen naar 06-17020877. Datzelfde geldt voor sponsoren. Ik snap dat veel bedrijven het nu moeilijk hebben door de crisis, maar iedereen die ons kan helpen aan een gezonde lunch of bijvoorbeeld spelmateriaal kan zich melden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.