Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo begint zondag met nachtelijke bestrijding jeukrups

Jeukrupsbestrijding 1twente
Tijdens de nachtelijke uren worden er aaltjes op de eiken gespoten
Beeld: 1Twente

Groenbedrijf Gildebor gaat vanaf komende zondag in Hengelo de eikenprocessierups bestrijden. Tijdens de nachtelijke uren worden er aaltjes, microscopisch kleine wormpjes, in de eiken gespoten. Hiervan kunnen Hengeloërs enige geluidshinder ondervinden.

Aaltjes

Het sproeien van de aaltjes staat gepland tussen 20.00 en 02.30 uur. Dit gebeurt 's nachts, omdat de aaltjes niet tegen zonlicht kunnen. Er is gekozen om nu te beginnen met bestrijden vanwege de stijgende temperaturen. De aaltjes worden hierdoor getriggerd uit hun eitjes te komen. De mini-wormpjes worden in de bomen gespoten en eten de jonge rupsjes op. Het is de bedoeling dat alle bomen dit voorjaar twee keer bespoten gaan worden.

2
Lees ook
Hengelo gaat jeukrups in etappes te lijf

Minder nesten

De jeukrupsen krijgen in mei pas hun eerste brandharen. Vanaf dat moment gaan de rupsen hun befaamde nesten bouwen. Vorig jaar werden de bomen voor het eerst behandeld met de aaltjes. Volgens de gemeente is het aantal nesten daardoor met 20 tot 30% gedaald. Ook werden de nesten kleiner. Gemiddeld waren ze nog maar half zo groot.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.