Verkeer
Stuur appje
Zoek

FC Twente moest puinruimen: andere opstelling aan de aftrap in derby

Na de nederlaag tegen Fortuna Sittard liet Ron Jans er geen twijfel over bestaan: de bezem moest erdoor. De oefenmeester zag zijn ploeg in de tweede helft zo door het ijs zakken, dat er deze week eerst puin geruimd moest worden.

Dat puinruimen begon met een gesprek. De spelers spraken een uur met elkaar over hoe ze de laatste drie wedstrijden van dit seizoen in willen gaan. Jans kreeg hierover positieve geluiden terug uit de spelersraad en zag daarna op de trainingen ook een reactie vanuit de groep. Op de partijen werd geknokt om elk punt, precies zoals de trainer vindt dat het moet.

Andere opstelling

Het was nodig na een wedstrijd in Sittard waarbij de ploeg in de tweede helft zwaar onder de maat speelde. Jans zag zijn spelers voetballen alsof ze het hadden opgegeven. Hij sprak harde woorden na de wedstrijd, waarin hij liet weten dat de 'bezem erdoor gehaald zou worden'. En dat zo'n uitspraak verschillend uit te leggen is, blijkt wel als de oefenmeester vrijdag laat weten dat hij dat op mentaal vlak bedoelde. Terwijl al snel werd gedacht dat er spelers geslachtofferd zouden worden.

In hoeverre dat gaat gebeuren, blijft nog een vraagteken. Jans houdt wat betreft de namen die gaan spelen, de kaarten graag nog even tegen de borst. Maar er staat zaterdag wel een andere opstelling aan de aftrap dan vorige week, zoveel is wel duidelijk. Ook zeker is dat Brama en Ilic meer minuten kunnen spelen dan tegen Fortuna. Toen speelden ze, beide net terug van een blessure, allebei een helft. Ilic kan dit weekend weer een volle wedstrijd spelen, dat lukt Brama nog niet.

Derby

Of alle woorden deze week hebben geholpen, zal morgen blijken. En niet in de minste wedstrijd: dit weekend staat de derby op het programma. Kijkend naar de situatie waarin beide ploegen verkeren, is Heracles de ploeg in betere vorm. Al wilde trainer Frank Wormuth vrijdag niets weten van een favorietenrol voor zijn ploeg. Mede doordat de Almeloërs het moeilijker hebben op vreemde bodem. Al kan het natuurlijk ook een manier zijn om zijn Heracles in een underdogpositie te praten.

Jans snapt de woorden van zijn collega in ieder geval wel. De trainer van FC Twente wil voorafgaand aan de wedstrijd ook geen favoriet aanwijzen, maar wil zijn eigen ploeg ook zeker niet als underdog bestempelen. Hij wil vooral één ding: dat er geknokt wordt voor de punten. Dat moeten zijn spelers aan zichzelf laten zien, maar ook zeker aan de supporters. De derby kan er een uitgelezen mogelijkheid voor zijn, al is die zonder publiek natuurlijk niet hetzelfde, weet Jans die de eerste derby dit seizoen vies vond tegenvallen. Morgen wordt duidelijk of hij zijn ploeg echt op scherp heeft weten te zetten: "Als dat niet zo is, dan snap ik er niks van."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.