Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Kogel door de kerk: bibliotheek trekt in bij Muziekkwartier

DSCF2706
De bibliotheek trekt in bij het Muziekkwartier. De ingang van de culturele centra komt aan het Wilminkplein
Beeld: Henk ten Harkel

De plannen liggen al sinds 2018 klaar, komende zomer wordt er dan eindelijk gestart met de verbouwing van het huidige Muziekkwartier in Enschede. Een ‘huiskamer van de stad’ moet gerealiseerd worden in hartje Enschede, waarbij de bibliotheek en het Wilminkplein een belangrijke rol vervullen.

Een plek waar Enschedeërs zich thuis voelen, dat is het motto bij van het plan. Na jaren van overleg is vandaag een overeenkomst getekend tussen de bibliotheek, kunstschool, Metropool en het Wilminktheater.

Miljoenen

De Bibliotheek Enschede vestigt zich in het Muziekkwartier. De hoofdingang komt direct aan het Wilminkplein en de publieke ruimte loopt door tot achter de voordeur. Dit moet ook de sfeer op het Wilminkplein verhogen. Het plein, waar nu nog veel overlastgevers actief zijn, moet levendig en gezellig worden.

De hele verbouwing kost iets meer dan 13,5 miljoen euro. De gemeente financiert, als de raad eind deze maand groen licht geeft, ruim negen miljoen euro. De partners financieren de overige vier miljoen euro.

Huiskamer van de stad
Een ontwerp van de 'Huiskamer van de stad'
Beeld: Gemeente Enschede

Meer mensen

Het Wilminkplein ondergaat een metamorfose zodat meer mensen tegelijk de 'huiskamer van de stad' bereiken. Met de komst van de bibliotheek worden grotere bezoekersaantallen op het plein verwacht. Nu is het er vooral in de avonduren druk bij onder andere Metropool, straks moet het ook overdag druk worden.

Wat er met het pand van de huidige bibliotheek aan de Pijpenstraat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Eerder zei directeur Jan Hoogenberg dat de verkoop noodzakelijk is om de verbouwing te financieren.

Als de gemeente volgende maand definitief groen licht geef - wat een zekerheid lijkt - kan de verbouwing komende zomer starten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.