Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gat in zichtwal Oele moet worden opgevuld met planten

Gat oele googlestreetview
De gasleiding is niet berekend op het gewicht van de zichtwal, waardoor het dichtmaken van het gat met aarde niet mogelijk is.
Beeld: Google Street View

Het gat in de zichtwal aan de A35 nabij Oele moet worden opgevuld met planten. Dat heeft de Geschillencommissie besloten. De zichtwal moet het buurtschap Oele beschermen tegen overlast van de A35.

Zichtwal

Een aantal jaar geleden is er begonnen met het realiseren van de 1300 meter lange aarde wal langs de snelweg. De zogenaamde 'zichtwal' moet het zicht en de geluid- en lichtoverlast van de snelweg tegengaan. Maar er zit al jaren een gat in de wal. Hierdoor ondervinden buurtbewoners alsnog overlast. Het gat bevindt zich nabij een gasleiding. De gasleiding is niet berekend op het gewicht van de zichtwal, waardoor het dichtmaken van het gat met aarde niet mogelijk is.

Gasleiding

De gemeente Hengelo wilde in eerste instantie dat de Grondbank het gat boven de gasleiding zou opvullen met aarde. Daar was de Grondbank het niet mee eens, omdat het aanzienlijk hogere kosten met zich zouden meebrengen om de gasleiding te verplaatsen. De Grondbank heeft toen aangeboden om het gat op te vullen met beplanting om zo alsnog de overlast tegen te gaan. De buurtbewoners en de gemeente waren het hier niet mee eens, omdat de planten in de winter minder groen zijn. De gemeente stapte hierop naar de Geschillencommissie.

Geschillencommissie

De Geschillencommissie stelt de Grondbank in het gelijk en adviseert het gat op te vullen met planten die ook tijdens de winter groen blijven. Zij vinden dat de hoge kosten van het verplaatsen of vervangen van de gasleiding staan niet in verhouding met de door de provincie verstrekte subsidie. Het gat wordt tot op vijf meter van de gasleiding dichtgegooid. De laatste vijf meter krijgt beplanting. De gemeente en de Grondbank hebben aangegeven het advies van de commissie op te volgen. Voordat het zover is krijgen inwoners de ruimte om hun mening te geven over dit plan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.