Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeenteraad akkoord: Lange Wemen 2.0 gaat er komen

De gemeenteraad stemde gisteravond in met het plan Lange Wemen: een nieuw winkelcentrum met een ondergrondse parkeergarage en driehonderd nieuwe woningen naast het stadskantoor. De gemeente steekt ruim zes miljoen euro in het project, met een geraamde waarde van 110 miljoen euro.

Sfeervoller

In 2027 moet de nieuwbouw naast het nieuwe stadskantoor staan, tegen de rand van het centrum. De huidige bovengrondse parkeergarage en winkelcentrum Thiemsbrug zijn tegen die tijd ook tegen de vlakte en op die plek moeten dan woningen staan. Met de doorstart van het oorspronkelijke project uit 2011 moet de binnenstad sfeervoller en groener worden.

Met de aanpak van dit stukje binnenstad wordt na tien jaar eindelijk invulling gegeven aan het project 'Lange Wemen', dat dus al tien jaar op de plank lag, maar fors is bijgesteld. Toen stond er veel meer winkelruimte ingetekend, in 'Lange Wemen 2.0' is er plek voor juist meer woningen en appartementen.

Garage, winkelcentrum en appartementen

Met de doorstart van het project moet de binnenstad sfeervoller en groener worden, een lang gekoesterde wens. "In het project komt alles samen", zei wethouder Gerard Gerrits eerder. "Dit is een mijlpaal voor de stad."

Om het project mogelijk te maken koopt de gemeente winkelcentrum Thiemsbrug op, dat net als de huidige parkeergarage tegen de vlakte gaat. De bedoeling is om een nieuwe ondergrondse parkeergarage te bouwen direct naast het stadskantoor. Daar bovenop wordt een nieuw winkelcentrum gebouwd, met daar weer bovenop appartementen.

Daarnaast wil de gemeente een horecawand realiseren. Hoe dat er uit komt te zien is nog niet duidelijk. Wel heeft restaurantketen De Beren al zo'n 550 vierkante meter gereserveerd. Er blijft dan nog 300 vierkante meter over voor andere horecagelegenheden.

2206 Lange Wemen
Lees ook
Plannen binnenstad: 'We doen het goed of we doen het niet'

Minder winkels, meer woningen

In het oude plan, dat uit 2011, zou er 8.000 vierkante meter winkelruimte gebouwd worden naast het huidige winkelcentrum. Dat idee is niet realistisch meer, stelt gedeputeerde Monique van Haaf. "Door het aantal meters detailhandel te verminderen en meer ruimte te creëren voor woningbouw past het nieuwe plan perfect in de doelstellingen van de provincie." Het plan is om 250 tot 300 woningen te bouwen.

De ontwikkeling van het gebied wordt uitgevoerd door gebieds- en vastgoedontwikkelaar VanWonen. Ook de Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HNO) doet mee met het project en zet een fonds op om de exploitatie van bijvoorbeeld het huidige winkelcentrum op zich te nemen. Met het fonds wil de organisatie het huidige winkelcentrum binnen een half jaar overkopen van de gemeente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.