Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Nieuwe villawijk op De Leuriks moet Enschede helpen meer 'talenten' aan te trekken

Leuriks Oost Google Earth 2021 06 30 125821 nhjs
Op de weilanden links van de rotonde aan de Oostweg is ruimte voor de bouw van 74 villa's.
Beeld: Google Earth

De luxe woonwijk waar veel om te doen was, gaat er waarschijnlijk toch komen. Het college van Enschede heeft een nieuw bestemmingsplan klaarliggen dat de bouw van 74 woningen mogelijk maakt op de Leurik-Oost.

De weilanden tussen de Keppelerdijk, de Gronausestraat en de Oostweg liggen al heel lang in het vizier van de gemeente. Rond de eeuwwisseling werden de gronden aangekocht met oog op nieuwbouw. Toen de Raad van State met oog op de verslechterde woningmarkt in 2013 een streep zette door een plan voor 100 woningen, leek de Leuriks-Oost in een debacle te eindigen.

Kavels voor 'talenten'

De woningmarkt trok echter aan en de woningbouwkavels zijn in Enschede op dit moment niet aan te slepen. Daarom wil het college snel werk maken van de nieuwe villawijk. De oude plannen zijn iets bijgesteld: er is nu nog ruimte voor 74 vrijstaande huizen in het midden- en hoge segment.

Met het vrijgeven van de kavels (veelal tussen 500 m2 en 700 m2 groot) hoopt de gemeente Enschede bij te dragen aan de groeidoelstelling van 170.000 inwoners door talenten aan te trekken. De Leuriks-Oost zou vooral hoogopgeleiden tussen 30 en 55 jaar moeten aanspreken. Onder de streep zou het project de gemeente uiteindelijk 3 miljoen euro moeten opleveren.

Zorgen om fietsers

De gemeenteraad van Enschede krijgt binnenkort het nieuwe bestemmingsplan voorgelegd. Als er geen vertraging optreedt door bijvoorbeeld een nieuwe gang naar de Raad van State, worden de eerste kavels al in 2022 uitgegeven.

Het bouwplan wordt ingericht met een beek, wandelpaden en veel groen. De ontsluiting is op de Keppelerdijk. Dat laatste baart omwonenden zorgen. De weg wordt veel gebruikt door schoolgaande kinderen en komt uit op de al drukke rotonde aan de Oostweg. De gemeente zegt de verkeerssituatie voor fietsers op korte termijn verder op te pakken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.