Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Denekamp

'Monsters uit de oertijd' strijken neer bij Natura Docet in Denekamp

Natura Docet Wonderryck Twente in Denekamp heeft vanaf 9 juli de nieuwe tentoonstelling ‘Dinosaurus’ in huis. Het museum toont bijzondere museumobjecten uit diverse Europese collecties. Er zijn grote modellen van dinosaurussen, er is een laboratorium, theater en er zijn andere activiteiten. En als klap op de vuurpijl staat er een meer dan 40 meter lang exemplaar van een Seismosaurus in de tuin.

De Dino-expositie van 30 jaar geleden

Een dinosaurusexpositie is niet vreemd voor Natura Docet. Het is de tweede keer dat het museum de dieren uit de oertijd naar Denekamp haalt. Nog voordat de hele wereld in de ban raakte van deze ‘monsters uit de oertijd’ door films als Jurassic Park, hadden de Denekampers de dino’s al op de kaart gezet. Voor de eigenaar van Natura Docet was het, toen hij een jaar geleden in dienst trad bij het museum, al duidelijk dat deze expositie er moest komen. “Mensen uit het dorp proberen me altijd te zeggen hoe mooi het in ’91 was’’, aldus directeur Theo Meereboer.

Paleontologie, wie kent het niet

65 miljoen jaar na de grote meteorietinslag, die voor bijna alle dinosauriërs hun Waterloo was, strijken allerlei fossielen in Denekamp neer. Daar zorgde conservator Eric Mulder, tevens paleontoloog, voor. ‘’Ieder jochie van acht is geïnteresseerd in dino’s en bij mij was dat stadium blijvend’’. Zelf gaat Mulder, geboren Almeloër, vaak naar conventies over de hele wereld en ontmoette daar ook allerlei mensen op zijn vakgebied. Daar hield hij vriendschappen aan over die hem bij het opzetten van deze expositie hielpen.

“‘’Daarom ben ik ook nog steeds een jongetje van acht''”

Regionale monsters uit de oertijd

Er wordt veel aandacht besteed aan de dinosaurussen die gevonden zijn in Europa. Vooral veel exemplaren die gevonden zijn in de moerassen waar later de Maastricht werd gebouwd. Te zien zijn onder andere het Nederlandse neefje van de T-Rex, de Wiehenvenator, en de imposante, meer dan 40 meter lange Seismosaurus.

Aan alles is gedacht bij deze prehistorische expositie, waar de link met het heden ook getrokken kan worden. Uit onderzoeken is gebleken dat er veel meer dino’s veren hadden en zelfs overeenkomsten hebben met emoes die later in de expositie in de tuin van Natura Docet worden geplaatst.

Seismossaurus
De meer dan 40 meter lange Seismosaurus
Beeld: Julian Vriend
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.