Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Portiersloge Balengebouw wordt classy koffiecorner: ‘Baal’ opent dit jaar

Baal
artist impression van Baal, de nieuwe coffeecorner bij het Enschedese Balengebouw in Roombeek
Beeld: Baal

In de monumentale portiersloge van het Enschedese Balengebouw wordt een koffietentje gevestigd. Je zou ‘kiosk’ kunnen zeggen, maar dat dekt de lading niet helemaal.

Italiaanse kwaliteitskoffie, bereidt door een barista. Een paar klassebroodjes, ijs en zoete versnaperingen. Enkele zitplekken binnen, een terrasje buiten. Even onthaasten met een krantje of een praatje en dan weer door. Dat moet zo’n beetje de sfeer worden.

Baal

‘Baal’, zoals de plek zal gaan heten, is een gezamenlijk initiatief van buurtbewoners, ondersteund door 1Twente. Met name die buurtbewoners vonden dat er nog iets ontbrak aan Roombeek, iets dat zou passen bij het beoogde grootstedelijke karakter van de wijk. Ook binnen de lokale omroep leefden al wat langer ideeën voor een horecafaciliteit waar journalistiek en ontmoeting elkaar zouden kunnen vinden. De link was snel gelegd.

“Groen en duurzaam, met Italiaanse en urban flair”

Historie en heden

Inmiddels is er een omgevingsvergunning aangevraagd voor een uitgifte- en ontmoetingsplek voor een breed publiek, waarbij de monumentale sfeer van de loge intact blijft. De initiatiefnemers, die liever wat buiten de belangstelling willen blijven, zijn in de historie gedoken. Dat heeft er onder meer in geresulteerd dat in het logo voor ‘Baal’ een element is meegenomen uit die historie van het Balengebouw: een steekwagen.

Baal, op een kruispunt in Roombeek, moet een hippe verbindingsplek worden tussen passanten, wijkbewoners en de gebruikers van het Balengebouw. Daarmee ontstaat er ook logische link tussen lokale journalistiek en de inwoners van Enschede.

Mogelijke start in oktober

Afhankelijk van het moment waarop de vergunning wordt verstrekt, kan meteen worden gestart met de verbouwing van de voormalige portiersloge. Naar schatting zal die een maand gaan duren. Een barista is inmiddels gevonden. Als alles meezit worden er in ‘Baal’ in oktober van dit jaar de eerste cappuccino’s geschonken.

De vergunning voor een terrasje kan pas worden aangevraagd als de Italiaanse koffietent open is. Maar als de zon in het voorjaar weer een beetje zijn best gaat doen, heeft Enschede Noord er een plekje bij waar het ook buiten goed onthaasten is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.