Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tientallen dode watervogels in Kristalbad door mogelijk botulisme

Kristalbad 1twente
Het waterschap roept op om contact met het water te vermijden. Ook honden moeten aangelijnd blijven in het gebied.
Beeld: 1Twente

In natuurgebied Kristalbad zijn zondagochtend tientallen dode watervogels aangetroffen. Dat meldt Waterschap Vechtstromen. Mensen en honden worden aangeraden om contact met het water te vermijden.

Dierenambulance

De dieren werden aangetroffen in het water bij camping De Zwaaikom. De gealarmeerde dierenambulance heeft toen het waterschap en Landschap Overijssel gewaarschuwd. "Er zijn hier ontzettend veel dode eenden aangetroffen. Ook zitten er erg veel zieke eenden in het water die we helaas niet kunnen vangen", zegt een vrijwilliger van de dierenambulance op Facebook.

Waterschap

Een team van Waterschap Vechtstromen heeft de kadavers uit het water gehaald. Een aantal dode eenden zijn opgestuurd naar een laboratorium voor onderzoek. In de loop van volgende week wordt de uitslag verwacht. Het waterschap vermoedt dat de dieren zijn gestorven door botulisme.

Botulisme

Botulisme zijn bacteriën die ontstaan in warm en eiwitrijk water en kunnen dodelijk zijn voor watervogels en vissen. Het is een natuurlijk proces dat ontstaat tijdens de zomer. De bacterie produceert dan botuline, een soort zenuwgif dat de dieren verlamd. De kadavers van de watervogels worden dan een besmettingsbron voor andere waterdieren.

Ook mensen en dieren kunnen ziek worden van botulisme. Het waterschap benadrukt nogmaals om contact met het water te vermijden. Ook honden moeten aangelijnd blijven in het gebied. Bij het aantreffen van kadavers wordt er geadviseerd om deze vooral niet aan te raken en een melding te maken.

Kristalbad

Het Kristalbad is een natuurgebied tussen Hengelo en Enschede en speelt een belangrijke rol in de waterhuishouding van de twee steden. Het gebied dient als retentiegebied voor het overtollig regenwater dat vanuit Enschede richting Hengelo stroomt. Ook zuivert het water op een natuurlijke manier. In het gebied leven veel watervogels.

Kristalbad harry koster
Lees ook
Het Kristalbad, een natuurgebied met vier petten
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.