Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Lonneker

Weer actie tegen fietssnelweg dwars door Lonneker: ‘Inwoners zijn tegen elkaar uitgespeeld’

Spandoek F35 Lonneker Wilco
De komst van de fietssnelweg F35 zorgt al meer dan een jaar voor discussie in Lonneker.
Beeld: Wilco Louwes

Ze zien het als de laatste kans om te voorkomen dat hun geliefde dorpsplein straks een ‘snelweg’ voor fietsers wordt. En een nieuwe mogelijkheid om de aloude discussie over een rondweg om Lonneker weer aan te zwengelen. Daarom zijn Wilfried Bossink en Paul Baveld een petitie gestart.

Aanleiding is een gemeentelijke enquête over de F35 Enschede-Oldenzaal die eerder dit jaar onder Lonnekernaren is uitgezet. Daarin kregen deelnemers vier routes voorgelegd voor wat betreft het traject van de fietssnelweg in het dorp. Bossink: “Maar de optie geen van allen, of alleen over de Oldenzaalsestraat, zat er niet tussen.”

Geen rode loper voor de deur

Volgens de Lonnekernaren zijn meer dorpsgenoten niet blij met komst van de fietssnelweg. Niet zozeer vanwege een snelle fietsroute tussen Enschede en Oldenzaal, maar meer vanwege de positie van het dorp Lonneker, midden op de route. Niemand wil dat zijn of haar straat in een ‘rode loper’ verandert.

Een fietsstraat heeft geen officiële status. In feite is het dus een geasfalteerde voorrangsweg, waar ook automobilisten ruim baan hebben. “Het is hier nu al een drukte van jewelste in het dorp”, wijst Baveld op het kruispunt bij Café Sprakel. “Hoe moet dat straks als er een woon-werk-route doorheen kruist? En wie gaat controleren over niet te hard wordt gereden?”

Vier scenario's

Het ‘niet voor mijn deur’-argument is volgens Bossink en Baveld goed zichtbaar in de discussie over de fietssnelweg. Vorig jaar lagen er in eerste instantie twee scenario’s op tafel, waarbij vooral werd gestuurd op het oude spoortracé (o.a. Pastoor Balkstraat) of over de Nieuwedijk.

Boze aanwonenden hingen vervolgens spandoeken op, waarop de gemeente Enschede met vier scenario’s op de proppen kwam. In alle gevallen komt de F35 via het bestaande fietspad langs de Voortsweg het dorp binnen.

  1. Schuttekamp/Nieuwedijk
  2. Spolminksweg/Pastoor Balkstraat/Nieuwedijk
  3. Scholten Reimerstraat/Oldenzaalsestraat
  4. Dorpsplein/Dorpstraat/Oldenzaalsestraat voorgesteld.
icon_main_info_white_glyph

Dorpsraad: 'We staan er pragmatisch in'

Voorzitter Matthie Kroezen van de Dorpsraad Lonneker zegt de petitie van Wilfried Bossink en Paul Baveld een warm hart toe te dragen. “We zijn er zelf ook niet gelukkig mee dat de fietssnelweg dwars door het dorp gaat.” Maar hij zegt ook dat de dorpsraad zich pragmatisch heeft opgesteld in de discussie over de F35, omdat de gemeente Enschede en de provincie Overijssel (die het grootste deel van de geschatte 10 miljoen euro aan kosten betaalt) graag willen dat de snelste route tussen Enschede en Oldenzaal wordt aangehouden. “De andere opties waren helemaal ongelukkig.” Voor wat betreft de rondweg is Kroezen kritischer. “Die discussie is afgerond. Daar zitten heel veel nadelen aan.”

Balen van de stemming

Op de digitale enquête reageerden bijna 500 van de 1800 inwoners. Een grote meerderheid tekende zich af voor het traject dwars door het dorp, over het dorpsplein, naar de Oldenzaalsestraat. “Omdat daar de minste mensen wonen. Of misschien minder goed gemobiliseerd zijn om te stemmen”, denkt Bossink, die net als Baveld zelf niet aan een van de voorgestelde routes woont.

Ze balen van hoe de stemming is verlopen. “Er mistten zeker twee andere opties: géén fietssnelweg, of een route die van begin tot eind over de Oldenzaalsestraat loopt”, aldus Bossink. “Daar is al een fietspad. Maakt dat iets breder en je hebt het voor elkaar.” De verbinding tussen de bestaande F35 (Lonnekerspoorlaan) en de Oldenzaalsestraat zou in dat geval al voor de bebouwde kom van Lonneker moeten worden gemaakt.

Petitie tegen F35 in dorpshart

“Wat wij in het dorp zien is dat met deze opties in de enquête inwoners tegen elkaar zijn uitgespeeld”, zegt Paul Baveld. Nee, ruzie is er niet, zegt hij. Maar er is massaal gestemd op een variant buiten de woonstraten. “Wij denken dat iedereen er mee geholpen zou zijn als het hele traject de Oldenzaalsestraat zou volgen. Het dorpsplein is ons evenemententerrein. Kan dat straks nog zomaar afgesloten worden bij evenementen, als er een hoofdroute voor fietsers ligt?”

Lees verder onder de afbeelding

Kruispunt Sprakel Lonneker Google Maps
Beeld: Wilco Louwes

Met een petitie hopen de Lonnekernaren dat inwoners zich uitspreken tegen een F35-variant die überhaupt door het hart van het dorp gaat en dat de optie van de Oldenzaalsestraat toch op tafel komt. “We hebben de gemeente vorig jaar gevraagd waarom die optie niet was meegenomen, maar er is geen duidelijk antwoord op gekomen”, aldus Baveld. Ze vermoeden dat het pragmatisch is: de meest rechte route vanaf het einde van de bestaande F35 aan de Lonnekerspoorlaan.

'Een rondweg lost alles op'

Voor de twee Lonnekernaren is de petitie tevens een gelegenheid om een aloude discussie weer nieuw leven in te blazen: die van de rondweg. Baveld pleit ervoor dat de rondweg (via de Oude Deventerweg richting de Weerseloseweg en via de Landweerweg richting de Lossersestraat) weer op de agenda wordt gezet. Dat moet de drukte in het dorp doen afnemen. “Dan wordt de Oldenzaalsestraat binnen de bebouwde kom vooral gebruikt voor bestemmingsverkeer. Een prima plek voor de fietssnelweg en de busroute.”

Nu, zeggen de heren, kiest de gemeente met de fietssnelweg voor nog meer doorgaand verkeer door Lonneker. “We willen ons mooie dorpshart en het karakter van ons dorp behouden”, aldus Bossink. “Bovendien denken we dat een rondweg ook heleboel verkeersproblemen in Enschede-Noord kan oplossen.”

icon_main_info_white_glyph

Gemeente blijft bij voorkeursvariant

Als het aan de gemeente Enschede ligt gaat er niets veranderen aan de voorkeursroute van de F35 dwars door Lonneker. “Dit is een zorgvuldig proces geweest, waarbij we goed hebben geluisterd naar de inwoners”, zegt projectleider Anke Olthuis. “Er is met een ruime meerderheid van zo’n 75 procent gekozen voor deze route. Dat maakt het dat we de andere alternatieven niet onderzoeken.”

Wel zegt Olthuis dat er een dorpsverkeersplan samen met de Lonnekernaren wordt opgesteld. Die kunnen verkeerssituaties aandragen. Olthuis: “Als daaruit blijkt dat er probleem zijn met doorgaand verkeer, dan moeten we kijken naar welke oplossingen er zijn.” Dat is volgens haar geen rondweg. “Dat is totaal niet meer aan de orde.” Ook wordt gekeken hoe de komst van de F35 zich verhoudt met de warenmarkt en andere evenementen op het dorpsplein.

De F35 Enschede-Oldenzaal komt in het najaar terug in de politieke besluitvorming.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.