Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo schakelt straatverlichting uit in strijd tegen jeukrups

Op twee plekken in Hengelo waar de afgelopen jaren sprake was van veel 'jeukrupsenoverlast' gaat de gemeente de straatverlichting 's nachts uitschakelen. De eikenprocessierups ontpopt zich in de zomer tot vlinder en wanneer die vlinder in de maand september weer eitjes gaat leggen, doet ze dat bij voorkeur in de buurt van licht.

'Relatief makkelijke ingreep'

Beleidsmedewerker openbare ruimte Ralf ter Beek van de gemeente Hengelo las erover in een nieuwsbrief van Provincie Overijssel en vond het het proberen waard: "Het is een relatief makkelijke ingreep. Je kunt de straatverlichting op afstand bedienen. We hebben gekozen voor de Bornsedijk en de Twekkelerweg, omdat daar de afgelopen jaren relatief veel meldingen vandaan kwamen." Dit jaar was de overlast overigens juist een stuk minder dan voorgaande jaren (zie kader).

icon_main_info_white_glyph

Minder overlast door kou

Dit jaar kwamen er beduidend minder meldingen van overlast binnen bij de gemeente, slechts 500. De vorige twee zomers waren het er vijf keer zo veel. Dat heeft volgens Ter Beek vooral te maken met het koudere weer, maar ook met de gerichte bestrijding én mogelijk ook het feit dat mensen er aan beginnen te wennen of 'gevaarlijke plekken' zo veel mogelijk mijden. Feit is dat het aantal nesten dit jaar beduidend lager lag en dat de aangetroffen nesten gemiddeld zo'n veertig procent kleiner waren.

Waarom deze twee wegen?

Ter Beek: "Langs de Twekkelerweg en de Bornsedijk was er de afgelopen jaren veel overlast, vanwege de daar brandende straatverlichting. We hebben de bewoners per brief laten weten dat we de verlichting tussen 11 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends uitschakelen en daarop hebben we geen commentaar gehad. Ik neem aan dat de bewoners de overlast die dit veroorzaakt minder storend vinden dan de last die ze ervaren van de rupsen."

Bestrijding

De proef is inmiddels gestart en duurt tot 30 september. Juist in deze periode leggen de vlinders massaal hun eitjes; zo'n 300 stuks per vlinder. De vlinder gaat daarna dood, maar z'n nakomelingen zullen volgend voorjaar als rupsen hun omgeving weer tot last zijn. Overigens laat Ter Beek weten dat volgend voorjaar dezelfde bestrijdingsstrategie gehanteerd zal worden; ook langs de Bornsedijk en de Twekkelerweg. Dit gebeurt in samenwerking met Gildebor. Ter Beek: "We blijven aaltjes in de eiken blazen, die de rupsen moeten verdelgen en waar mogelijk zullen ook nesten worden weggezogen. Daarnaast doen we samen met de Provincie Overijssel en gemeente Enschede een pilot om te kijken naar het effect van bloemrijke bermen op de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. De proef met het uitschakelen van de verlichting is simpelweg een extraatje."

“We kunnen de rups er niet mee uitroeien, maar we kunnen ze wel geleiden naar plekken waar ze minder overlast veroorzaken.”

Verplaatsing van het probleem?

Dat het uitschakelen van verlichting op bepaalde plekken alleen maar zorgt voor verplaatsing van het probleem is iets waarover Ter Beek en z'n collega's uiteraard hebben nagedacht: "We kunnen de rups er niet mee uitroeien, maar we kunnen ze wel geleiden naar plekken waar ze minder overlast veroorzaken, bijvoorbeeld langs snelwegen." Volgend voorjaar moet duidelijk worden of de proef zoden aan de dijk heeft gezet.

Tuinverlichting

Ter Beek roept inwoners van Hengelo die ook overlast van rupsen ervaren op om het voorbeeld van de gemeente volgen: "Als je rond je huis eiken hebt staan en daarbij eigen verlichting is het raadzaam om dat licht ook uit te schakelen de komende weken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.