Verkeer
Stuur appje
Zoek

Blessure of niet, Hengeloër Erik Lentfert wil WK Triathlon gewoon uitlopen

Eind augustus stapte Erik Lentfert tijdens een bosloopje op een boomstronk en hoorde hij ‘krak’. Drie weken later lacht hij erbij, wanneer hij zegt: “En dat was niet de boomstronk die ik hoorde. Ik bleek m’n enkel te hebben verstuikt.” Desondanks liep hij een paar dagen later een halve triathlon en doet hij dit weekend mee aan het WK in Almere: “Een topnotering zit er niet in, maar ik ga er in elk geval een leuke dag van maken.”

Wandelend naar de eindstreep?

De 50-jarige Hengeloër doet niet mee bij de profs, maar bij de amateurs. En die worden op hun beurt weer onderverdeeld in leeftijdscategoriën. In de groep ‘50-54 jaar’ had de Hengeloër zich vooraf goede kansen toegedicht, maar nu hij geblesseerd is, is het afwachten. “Ik heb al drie weken niet echt hardgelopen. Nadat ik zondag 3,8 kilometer heb gezwommen en 180 kilometer heb gefietst, de warming-up zeg maar, gaan we wel zien hoe het lopen gaat. In het slechtste geval moet ik een deel van de ruim 42 kilometer wandelend afleggen. Ik wil in elk geval binnen de tijdslimiet van 15 uur binnenkomen en dat moet mij zelfs wandelend lukken.”

Verlokkingen

Lentfert kwam pas op latere leeftijd met de triathlonsport in aanraking. “Nadat ik als kind aan baanatletiek had gedaan, kon ik tijdens mijn studentenjaren de verlokkingen van het leven, zoals roken en drinken, niet weerstaan. Daarna ben ik weer gezonder gaan leven en gaan volleyballen. Tot ik de derde helft belangrijker ging vinden dan de sport zelf. Ik kwam fors aan, woog op het laatst bijna honderd kilo en toen besloot ik dat het roer om moest.”

“Ik kwam fors aan, woog op het laatst bijna honderd kilo en toen besloot ik dat het roer om moest.””

Tot 20 uur trainen per week

De inwoner van Slangenbeek ging weer lopen en fietsen en deed voor de lol een keer mee aan een korte triathlon. Hij vond het leuk en kreeg de smaak te pakken; na verloop van tijd zat hij op 15 tot 20 uur trainen per week en behaalde hij als topamateur de nodige prijzen. Inmiddels is hij, een gezin met drie kinderen rijker, prioriteiten gaan stellen: “Ik train nu nog zo’n tien uur per week, maar heb daarnaast nog tijd voor de kinderen, voor mijn partner en tussendoor werk ik nog fulltime.”

Autorijden als vierde onderdeel

Zondagmorgen om zes uur wil hij in Almere zijn. Een kleine twee uur later start zijn leeftijdsklasse tijdens het '2021 World Triathlon Long Distance Championships Almere-Amsterdam'. Waarom niet gewoon samen met z’n vrouw een hotelletje pakken daar en uitgerust aan de start verschijnen? “De prijzen van een hotelkamer dat weekend zijn belachelijk hoog. 450 euro per nacht. Die centen hou ik liever op zak. Nee, ik voeg met die autorit gewoon nog even een vierde onderdeel toe aan de triathlon, haha!”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.