Verkeer
Stuur appje
Zoek

Ambassadeur van meest Duitse stad van Nederland stopt, wat nu?

De meest Duitse stad van Nederland neemt afscheid van haar burgemeester. Onno van Veldhuizen verlaat na zes jaar zijn stad en met hem gaat een belangrijke ambassadeur van de Duits-Nederlandse en vooral grensoverschrijdende samenwerking verloren. In een live-programma van 1Twente en de Duitse uitgever Wirtschaft aktuell wordt dinsdagmiddag van 17.00 tot 18.00 uur stilgestaan bij het vertrek van Van Veldhuizen en de gevolgen voor onze grensregio.

Grens weggummen

De grens weggummen. Dat was zo’n beetje de opdracht van burgemeester Onno van Veldhuizen aan het begin van zijn ambtsperiode zes jaar geleden. 1Twente, aan deze kant van de grens, en Wirtschaft aktuell uit Stadtlohn, aan de andere kant, proberen in het programma te weten te komen wat er van de inspanningen van Van Veldhuizen terecht is gekomen. Dat doen we niet alleen met de Enschedese burgemeester.

GEEN GRENSCONTROLES GLANERBRUG 2 2021 09 11 172021 xitg
De grens weggummen; dat was de opdracht van burgemeester Onno van Veldhuizen.
Beeld: Coen Krukkert

Ambassadeurs

De burgemeesters Rob Welten van Haaksbergen, Joris Bengevoord van Winterswijk, Landrat Kai Zwicker van de Kreis Borken en rektor Johannes Wessels van de Westfälischen Wilhelms-Universität alsmede de voormalige ambassadeur van Duitsland Dirk Brengelmann spreken met de Enschedese burgemeester over het heden en toekomst van de Euregio.

Euregionaal nieuwsplatform

Het is niet voor niets dat Wirtschaft aktuell en 1Twente de krachten voor deze gelegenheid bundelen. Beide partijen zijn op zoek naar een vorm van samenwerking om een Euregionaal nieuwsplatform tot stand te brengen. De live-uitzending moet ook worden gezien als een pilot om alvast ervaring op te doen met een gezamenlijke activiteit.

Video

In de begeleidende video gaan de hoofdredacteuren Michael Terhörst van Wirtschaft aktuell en Henk ten Harkel van 1Twente in op het belang van de grensoverschrijdende informatieuitwisseling en de verbinding die zo’n platform tussen bewoners van de grensregio kan leggen.

Stand van zaken

Komende dinsdag komen we te weten hoe de stand van zaken is in ons grensgebied en hoe de bestuurders verder willen. De presentatie van het live-programma is in handen van Niels Veurink van 1Twente en Christoph Almering, algemeen directeur van de Euregio.

Ook op tv

De uitzending heeft plaats in Studio Balengebouw en is live te zien op 1Twente.nl, Wirtschaft-aktuell.de en op de televisiezender van 1Twente. Het programma wordt herhaald en blijft op de sites beschikbaar voor belangstellenden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.