Verkeer
Stuur appje
Zoek

Onafhankelijk raadslid doet als Verbindend Enschede mee aan lokale verkiezingen

Erwin Versteeg 3 Ernst Bergboer
Raadslid Erwin Versteeg doet als Verbindend Enschede mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2022.
Beeld: Ernst Bergboer

Nu moet hij in de gemeenteraad nog de naam Groep Versteeg voeren, maar als het aan Erwin Versteeg ligt zetelt hij na de verkiezingen in maart 2022 als Verbindend Enschede in de raadzaal van het stadhuis. Als eerste partij heeft Versteeg zich formeel ingeschreven voor de lokale verkiezingen in Enschede.

Erwin Versteeg is nu bijna vier jaar raadslid in Enschede. Voor de verkiezingen in 2018 stond hij als tweede op de kieslijst van de PVV, dat toen drie zetels bemachtigde. Binnen een half jaar stapte Versteeg echter uit de fractie, omdat hij niet op één lijn lag met de rest van de fractie. Sindsdien voert hij als eenmansfractie de naam Groep Versteeg.

Veertien kandidaten

De Enschedeër heeft ondertussen niet stilgezeten. Bij de Tweede Kamerverkiezingen deed hij met zijn eigen Wij Zijn Nederland een poging, maar dat mocht niet baten. In het verlengde daarvan wil hij nu als Verbindend Enschede verder in de gemeenteraad.

"We hebben op dit moment veertien kandidaten", aldus Versteeg, die zelf de lijsttrekker zal zijn. "Het mooie is dat de kandidaten echt rechtstreeks uit de samenleving komen." Hij hoopt daarom ook genoeg kiezers aan te spreken voor een langer verblijf in het stadhuis. "En als het aan ons ligt, nemen we ook bestuurlijke verantwoordelijkheid."

Lokale identiteit

"Ik heb hier bijna vier jaar in geïnvesteerd", zegt Versteeg over de keuze om een eigen lokale beweging te beginnen. "De lokale identiteit is voor ons heel belangrijk. Al die dwingende toestanden van landelijke afdelingen kunnen strijdig zijn met lokale belangen. En dat wil ik niet. Ik denk dat wij ons daarin ook kunnen onderscheiden. Zo hebben we een eigen visie op de toekomst van de binnenstad geschreven." Al sluit Versteeg een bondgenootschap met een (landelijke) politieke beweging niet uit, zolang hij wel zijn eigen identiteit kan behouden.

Derde nieuwe partij

Verbindend Enschede is daarmee tot nu toe de derde nieuwe partij die officieel heeft aangekondigd mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Enschede. Eerder maakten ook Volt en Partij voor de Dieren hun deelname bekend. Op dit moment bestaat de gemeenteraad van Enschede, inclusief Groep Versteeg, uit dertien fracties.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.